Amerikan kirjeitä 4. "Irakin sota loppuu"
Hieraisin silmiäni, kun tuttavalleni tulleen New York Timesin etusivulla oli iso otsikko ”Iraq war ends”, vaikka Barak Obama ei vielä ollut edes astunut virkaansa. Mistä oli kysymys?
Itse asiassa tuttavalle oli kannettu kaksi lehteä. Aivan samannäköisiä molemmat.Tässä mielenkiintoisemmassa lehdessä vain oli päiväys New York, Saturday, July 4, 2009. Siis Yhdysvaltain ensi vuoden kansallispäivän päiväys.
Lehden otsikon sivussa oli myös laatikko, jossa luki ”All the News We Hope to Print”. Kaikki uutiset, jotka toivoisimme julkaista.
The New York Timesin logo taas sanoo: ”All the News That´s Fit to Prin” eli kaikki julkaistaviksi sopivat uutiset.
Erikoispainoksen olivat koonneet kymmenet vapaaehtoiset, jotka kuvittelivat uutisten muodossa mitä kaikkea voisikaan tapahtua sen jälkeen, kun valta Valkoisessa talossa vaihtuu republikaaneilta demokraateille ja Barak Obama ottaa ohjakset.
Irakin sodan loppumisesta kertova ”uutinen” osoittautui yllättäen oikeansuuntaiseksi. Ihan oikeat uutiset kertoivat muutamaa päivää myöhemmin, että Irakin parlamentti oli aloittanut keskustelut amerikkalaisten joukkojen poistamisesta maastaan vuoden 2011 loppuun mennessä.
Tätä kirjoittaessani ei ollut tietoa oliko Irakin parlamentti myös hyväksynyt amerikkalaisjoukkojen vetäytymisaikataulun. Suunnitelma on kuitenkin hyvin lähellä sitä, mitä Barak Obama on vaalikampanjassaan lupaillut.
Oli tässä NY Timesin erikoisnumerossa monta muutakin toivetta kuin Irakin sota. Vaikkapa se, että Yhdysvaltain kongressi hyväksyi lain, joka rajoittaisi maksimipalkkojen suuruuden 15 kertaa minimipalkan kokoiseksi.
Minimipalkka on nyt 7 dollaria 15 senttiä tunnilta New Yorkin osavaltiossa.
Mutta mitä kertoikaan The Wall Street Journal maanantaina 17.11. 2008?
Goldman Sachs Groupin huippujohtajat olivat päättäneet luopua vuoden 2008 bonuksistaan. Se tietää jopa kymmenien miljoonien tulonmenetystä huippujohdolle.
Samalla muidenkin yhtiöiden huippujohtajille tulee paineita toimia samalla tavalla. Saa nähdä toimivatko.
Uutisia lukiessani jäin vain miettimään, että miksi johdon bonuksia maksetaan sekä hyvinä että huonoina vuosina. Hyvät ajat vielä ymmärrän, mutta huonompaa vuotta kuin 2008 rahoitusalalla ei oikeastaan voi kuvitella.
Entäpä tuo NY Timesin näköinen toiveuutisten lehti? Voisiko vaikkapa Helsingin Sanomat tehdä tuollaisen sivutuotteen? Erikoislehti, jossa kerrottaisiin uutisten muodossa suorin sanoin mitä ensi eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen tulisi tehdä eri aloilla.
Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen tuskin ottaisi vastuuta lehdestä, mutta onhan yhtiöllä oma toimittajakoulukin. Siinä olisi opiskelijoille haastetta kerrakseen.