Pe 16.12.2005 @ 11:01admin

Mielipidetutkimusten tulvassa kannattaa käyttää omaa järkeään

Jos mielipidetutkimuksia olisi uskominen, niin presidentinvaalien tulos on jo selvä? Vai onko sittenkään?

Tämän viikon Vallan vaiheilla - ohjelmassani jututin paria asiantuntijaa, jotka tuntuivat tietävän asiansa. Tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen TNS-Gallupista on tehnyt vuosikymmeniä poliittisia mielipidetutkimuksia. Vesa Mauriala puolestaan on toiminut viime vaaleissa (ei näissä) SDP:n vaalipäällikkönä.

Molemmat asiantuntijat olivat sitä mieltä, että emme ainakaan vielä elä gallup- demokratiassa, vaikka siltä välillä näyttää. Mielipidekyselyt kyllä antavat suuntaa, mutta kansalaisten mielipiteet ovat yllättävän ailahtelevia varsinkin suorassa presidentinvaalissa. Loppusuora on nyt vasta alkamassa ja ehdokkaitten yllättävä kompurointi voi olla kohtalokasta.

Kannatusmittaukset voivat jossakin määrin ohjata äänestäjien käyttäytymistä kuten erään pienpuolueen edustaja valitteli kokemuksiaan viime eduskuntavaaleissa.

- Olisin äänestänyt mielipiteittesi takia kyllä sinua, mutta kun arvelin ettet tule kuitenkaan valituksi, niin en äänestänyt, puolituttu tunnusti.
Tämä edustaja tuli silti valituksi.

Toisaalta äänestäjiä koskevat asennemittaukset ohjaavat kyllä puolueitten vaalitaktista käyttäytymistä. Jos ihmisillä tuntuu olevan jostakin asiasta selkeitä näkemyseroja, niin puolueitten kannattaa suorastaan liioitella niitä. Siis kunkin oman kantansa mukaisesti.

Mielipidetutkimusten tulvassa kannattaa käyttää omaa järkeä ja toimia sen mukaan. Sitä voi soveltaa vaikka jouluostoksiinsa. Alennusmyyntien aika alkaa jo joulun jälkeen.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto