To 12.06.2008 @ 13:55admin

Mikä ihmeen keskusta?

Milloinkahan poliitikot päättävät, että KESKUSTA pitää poistaa tienviitoista, kun se viittaa suoraan yhden puolueen nimeen?  Verovaroilla on pystytetty satoja, ellei tuhansia tienviittoja, joissa siis mainostetaan monimielisesti KESKUSTAA.
 
Tämä tuli mieleen, kun periaateohjelmassaan sosialismin arvioihin vannova SDP sanoo nykyisin olevansa keskustaa tai ainakin keskustavasemmistoa. Periaateohjelmaa ei kuitenkaan ole muutettu, saa nähdä muutetaanko.
 
Kokoomus muutti pari vuotta sitten periaateohjelmaansa ja kertoo olevansa nykyisin ´keskustaoikeistolainen kansanpuolue´.
 
Mikä sitten keskusta tai Suomen Keskusta on periaateohjelmansa mukaan?
Heti ensimmäisessä kappaleessa sanotaan, että puolue ´syntyi sosialismin ja kapitalismin vaihtoehdoksi edistämään ihmisyyttä, toteuttamaan kansanvaltaista yhteiskuntajärjestystä ja taistelemaan tasa-arvon puolesta´.
 
Sosialistiset ja kapitalistiset blokit ovat jo siirtyneet historiaan, joten yksi perusta keskustan ideologialta on pudonnut. Loput määritelmästä kelpaisi kenelle tahansa.
 
Siispä joukolla  KESKUSTAAN  ja pannaan tienviittojen ympärille vihreällä pohjalla keskustan keltainen neliapila, sinisellä kokoomuksen ruiskaunokki ja punaisella SDP:n ruusu.
 
Itse asiassa kristillisdemokraattien logo sopisi keskustarykelmään parhaiten. Puolueitten etäisyyttä toisistaan mittaavien tutkimusten mukaan SDP on aika kaukana poliittisesta keskusta. Se on oikeisto – vasemmisto – linjan takanakin vasemmalla, kun muut ryhmästä ovat oikealla puolella.
 
Kun keskusta ja kokoomus pitävät tässä viikonvaihteessa (13. – 15.6.2008) puoluekokouksiaan, niin ei siellä tällaisista ideologisista asioista puhuta.  Henkilöt ja henkilöiden väliset ristiriidat ovat ykkösasioita niin kokoussalissa kuin uutisissakin.
 
Aiemmin oli tapana kertoa myös millaisia ohjelmia puoluekokoukset hyväksyivät. Siis ohjelmien sisällöstäkin jotakin, eikä vain pelkkä ohjelman nimi.
 
Kuten emeritusprofessori Tuomo Martikainen Vallan vaiheilla – ohjelman haastattelussa huomautti, niin puolueista on tullut pitkälti vain vaaliorganisaatioita. Periaatteet ja käytännön toiminta kulkevat eri linjojaan.
 
Miksi sitten ohjelmapapereita tehdään, jos ne ovat vain ajatusharjoituksia? Tärkeämpää on kiillottaa ulkoista kuvaa, antaa napakoita lausuntoja ja ylipäätään pysyä julkisuudessa.
 
Keskustaan kuitenkin kannattaa pyrkiä. Siellä on nykyisin äänestäjien suurin joukko. Harva sitä haluaa olla kovin oikealla tai vasemmalla. Suomalaiset ovat kuitenkin varsin maltillista kansaa.
 
Heitetään siis verkot keskustan äänestäjäparvien suureen joukkoon ja toivotaan parasta. Edes sitä, että äänestäisivät. Muuten ei tule mitään kalaa keskustassa kalastavien puolueiden sammioihin.
 
Vallan vaiheilla – ohjelmassa arvioidaan tällä viikolla keskustan ja kokoomuksen haasteita. Tosin kokoomus-ohjelma kuuluu aluksi vain yle.fi/areena – nettisivulta, mutta lähetetään YLE Radio 1:ssä juhannuksen jälkeen netittömienkin kuultavaksi.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto