Henkilöistä asiaan toimittajat

Henkilö vai asia? Asia vai henkilö? Kumpiko on uutisissä tärkeämpi?
Journalismin opetusneuvos Antero Okkonen pänttäsi Sanoma Osakeyhtiön toimittajakoululaisten päähään uutiskaaviota 1968.

Mitä, missä, milloin, miten, miksi, kuka?

– Amerikkalaisissa uutisissa henkilö, kuka, on nostettu uutisissa ykkösasiaksi toisin kuin meillä Suomessa.
Yli 40 vuotta myöhemmin näin on käynyt kautta linjan Suomessakin.

Tämä tuli mieleen kun olen kyllästymiseen saakka lukenut, kuunnellut ja katsellut kansanedustaja Marja Tiuran (kok.) ja bisnesmies – lobbari – bisnestuomittu Arto Merisalon välisten keskustelujen uutisointia.

Onneksi en ole enää uutistoimittaja tai ajankohtaisohjelmien vetäjä, joka määrätään tekemään kerta toisensa jälkeen juttuja yhteiskunnallisen merkityksen kannalta kovin vähämerkityksellisistä melodraamoista.

Yhtä hyvin voisin löhähtää katsomaan Kauniit ja rohkeat tv- sarjaa, joka sentään on mielikuvituksen tuotetta.

Kyllä uutiskriteerit ovat muuttuneet kummallisiksi. Mitä merkitystä sillä on, jos kakkosluokan poliitikko – tosin kokoomuksen äänikuningatar – mietiskelee puolueen vaihtoa osaamatta lopulta päättää mitä tekee?

Samanlaiseen henkilölähtöiseen yliuutisointiin on ihan vakavissa tiedostusvälineissä menty nykyisin eräissä muissakin tapauksissa. Mitähän kaikkea hallitus on tehnyt sillä välin, kun Marja Tiura – sarja on täyttänyt ykkösuutispaikat?

Minäkö nyt puolustan Tiuraa? Arvasin tämän. Jos puhuu henkilöstä, niin heti kysytään oletko puolesta vai vastaan. Savolaisena sanoisin, että en ole puolesta enkä vastaan vaan mieluummin päinvastoin.

Savolaisjutut sikseen ja omaan arvoonsa.

Tätä kirjoitettaessa 8.4. 2010 YLE:n A- studiossa jatkettiin tätä ylihenkilöitynyttä journalismia. Samoin MTV 3:n ykkösuutisena. Vasta toisena oli kansantalouden näkymät, jotka sentään vaikuttavat meidän kaikkien elämään.

Hyvät uutispäätoimittajat, uutispäälliköt ja uutistoimittajat: kertokaa meille enemmän mitä tässä maassa tapahtuu, miksi ja mitä siitä seuraa.

Kiitoksia.
 

1 kommentti

Hei Matti.

Kiitos tästäkin puheenvuorostasi. Journalismin rappiota on ollut näkyvissä jo pitkään, kun arvostettuja mediatalojakin kiinnostavat lähinnä julkkisten lööppiarvot.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto