Milloin eläkkeelle?
Minulla on ongelma enkä ole ongelmineni yksin.
Viimeksi tämä ongelma alkoi taas vaivata minua kun törmäsin kadulla vanhaan luokkakaveriini, Eeva-Liisaan. Vähän yli kuusikymppinen, hyväkuntoinen, eläkkeelle miehensä kanssa siirtynyt nainen. Hän kertoi, kuinka mukavaa eläkkeellä on.
Ongelma alkoi taas vaivata mieltäni, kun havaitsin, että vanhoista ikäluokkani kavereista vain vajaan yhden käden sormilla laskettava määrä oli enää kokopäivätyössä. Suurin osa oli joko omasta tai muiden tahdosta eläkkeellä tai ainakin osa-aikaeläkkeellä. Melkein kaikki kiittelivät kuinka mukavaa eläkkeellä on olla. Tarkasti ottaen olla eläkkeellä hyvinvointi-Suomessa. Virossa tilanne olisi toinen.
Kohtapuoleen 62-vuotiaana olen jäänyt monta kertaa miettimään, että olenkohan ihan viisas, kun olen vielä kokopäivätyössä. Tosin työnantajani voi yllättäen ratkaista ongelman puolestani ja luoda uuden ongelman: kukapa nyt haluaisi kalossinkuva takamuksissa yllättäen työvoimatoimiston kautta eläkkeelle siirtyä.
Toisaalta olen istunut viime vuosina työni puolesta monissa seminaareissa, joissa kansalaisia kehotetaan olemaan entistä pidempää töissä tai muuten yhteiskunnat varat eivät riitä. Sitä vain olen ihmetellyt, että nämä puhujat itse livahtavat 60-vuotiaina eläkkeelle heti kun pääsevät. Poikkeuksia on harvassa. Ristiriitainen tilanne. Yrityksissä, eikä tämä Yle ole mikään poikkeus, ikääntyvistä halutaan eroon heti kun eläkeikä täyttyy.
Toisaalta ollaan huolestuneita, että eläkkeelle siirtyvien mukana voi yrityksestä hävitä liikaa sitä ammattitaitoa, jota itse asiassa tarvittaisiin. Ketä minun oikein pitäisi uskoa, että olisin hyvä kansalainen? Siinä sitä on miettimistä, jossa kaipaisin teidän apuanne.... kirjoitelkaa kommenttejanne tähän blogiini.
Pitäisikö ajatella yhteiskunnan kokonaisuuden kannalta, sinnitellä vain töissä pidempään ja sitten yllättäen kuolla kupsahtaa niin ettei eläkkeellä olosta ehtisi edes nauttia.
Tuskinpa työeläkelaitokset, Kela ja valtiovarainministeriö edes kukkia hautajaisiin lähettäisivät vaikka olisin tehnyt palveluksen kansantaloudelle.
Usein sanotaan, että siirry eläkkeelle ja tee nuorille tilaa? Mikä takaa sen, että yhden organisaatiosta poistuvan tilalle ylipäätään palkattaisiin joku? Ei mikään, päinvastoin sekin palkka säästyy.
Toisaalta muistan moneen kertaan pidetyt puheet, että työvoimasta tulee pulaa, olkaa vain pidempään töissä. Mitä siis uskoa, kun puheet ja todellisuus ovat yhtä sekamelskaa riippuen siitä mistä kulmasta asioita katsoo.
Edelleenkään en osaa sanoa olenko tyhmä vai viisas kun eläkkeelle jäänti ei ole tullut ensimmäiseksi mieleeni….. ainakaan vielä. Entä teille omissa elämäntilanteissanne?
1 kommentti
Ma 07.11.2005 @ 16:14
Matti, tunnut nauttivan ohjelmanteosta, ohjelmiasi on kiva kuunnella. Ne herättävät ajatuksia. Juuri kuusikymppisillä on tieto-taito parhaimmillaan. (Eikä yleensä enää pieniä lapsia kotona rasitteena, joten siltä osin voi ottaa rennommin.)
Älä vielä jätä meitä!
Ylestä on ilmeisen samanaikaisesti poistumassa suuri kuusikymppisten joukko. Vaikuttaa sitä, että siitä väliltä puuttuvat viisikymmpiset toimittajat; nelikymppisiä taasen on.Mitenhän näin on päässyt käymään? (Jollain vuosikymmenellä ei lainkaan rekrytoitu toimittajia...?)
Mikäli olisin Matti Laitinen, en siis jäisi vielä eläkkeelle. Tai ehkä osa-aikaiselle, jos sellainen mahdollisuus olisi.
Omassa elämäntilanteessani eläköityminen ei ole tällä erää aktuelli asia. Palataan astialle hieman myöhemmin. (Olen torjunut mielestäni koko eläkkeelle siirtymisjutun. Kai se on liian kipeä asia.)
Siispä Laitisen Matti ei mene yleiseen sekamelskaan mukaan, vaan katsoo asioita vain omasta näkökannastaan. Tosin toivon kuujoidenkin tulevan tässä tapauksessa huomioiduiksi!