Su 04.06.2006 @ 18:17admin

Samma på svenska

Tällä viikolla Vallan vaiheilla – ohjelmassani puntaroidaan puolelta jos toiseltakin 100 vuotta täyttävää Ruosalaista kansanpuoluetta, viralliselta nimeltään Svenska Folkpartiet i Finland r.p.

Radio-ohjelmaa kootessani tuli mieleen, että tästä alkaa tulla kuin puolueen mainos. Niin positiivisesti haastatteltavani, niin suomen- kuin ruotsinkielisetkin, puoluetta arvioivat. Minkäs minä sille voin, sanahan on vapaata.

Toisaalta onhan RKP hyvin erikoinen puolue. Peräti perustuslaissamme ruosinkielelle on annettu vähemmistökielenä toisen virallisen kielen asema. Tämän mutkan kautta puolue on saanut ikään kuin perustuslain suojan. RKP puolustaa ruotsinkielen ja ruotsinkielisten etuja niin kauan kuin kansan kannatusta riittää.

Muilla puolueilla ei ole näin selkeää tehtävää, ei edes vasemmistopuolueilla, joitten historia sentään kumpuaa luokka-ajattelusta. Tosin tätä ei aina edes enää tunnista.
Näin ajat muuttuvat.

Jostakin syystä olen suomenkieliseltä alueelta (Savosta) tulleena suhtautunut aina kiinnostuneesti ruotsinkielisiin. Lapsena asuin muutaman vuoden Joroisissakin, jossa Grotenfeltien suku viljelee edelleen Järvikylän kartanoa. Sitä, josta tulee ympäri vuoden salaatteja suomenkielistenkin syötäväksi.

Toinen kartanon aikaansa edellä oleva ratkaisu oli panna osa pelloista kasvamaan siirtonurmikkoa. Kyllä sitä alueen suomenkieliset isännät vuosikymmeniä sitten ihmettelivät, mutta eivät ihmettele enää.

Että mitenkä tämä liittyy Ruotsalaiseen kansanpuolueeseen, jolla Savossa ei kannatusta ole? Eipä juuri mitenkään, tuli vain mieleen.

Aloin nimittäin lapsena pitää ruotsinkielisiä jotenkin meitä suomenkielisiä etevämpänä kansanosana. Kuvittelin varmaan, että tällaisia kartanonomistajia tai muuten rikkaita ne ovat.Sittemmin asiaan paremmin perehdyttyäni olen joutunut tarkistamaan käsitystäni.

Saman ovat muuten joutuneet tekemään Stockmanin myyjätkin, tosin suomenkielisten asiakkaittensa suhteen. Stockmanilla ei tarvitse enää puhua ruotsia saadakseen hyvää palvelua. Täytyypä joskus koettaa minkä säväyksen antaisi, jos puhuisikin englantia....

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto