To 23.11.2006 @ 14:10admin

Rautaista työvoimaa rajojen takaa

Millainen olisi ihanteellinen maahanmuuttaja? Vähän sellainen kuin äidin toivesulhaskandidaatti tyttärelleen.

Ensiksikin tämä mallimaahanmuuttaja puhuisi suomea ainakin kohtuullisesti. Sitten hänellä olisi hyvä ammattitaito, mieluimmin käden taitaja kuten putkimies, huippuhitsaaja tai metallimies eli tosi rautainen kaveri.

Maahanmuuttajan tulisi tietenkin olla nuori tai nuorehko terve henkilö. Vanhat ja vaivaiset älkööt vaivautuko. Mieluimmin vielä naimaton, sillä isosta perheestähän aiheutuisi suomalaiselle yhteiskunnalle vain menoja.

Niin, tämän henkilön tulisi tietenkin olla kova tekemään töitä, eikä hän saisi nipottaa juuri mistään asiasta. Eikä hänen toivottaisi tulevan kovin eksoottisesta kulttuurista, sillä suomalaiset eivät tällaisia tunnetusti oikein sulata.

Rahaakin tällä mallimaahanmuttajalla saisi olla sen verran, että tuosta vaan ostaisi itselleen asunnon, eikä työnantajan tarvitsisi avustaa asunnon hankinnassa.

Siinäpä toivelistaa kerrakseen. Mutta mistä tällaisen ihannetyöntekijän saisi, kun sellaisia ei ole enää Suomessakaan? Toiveajattelua kaikki.

Ulkomaisen työvoiman hankinta Suomeen on paljon monimutkaisempi asia kuin virallisesti edes halutaan tunnustaa. EU – alueella työvoiman vapaa liikkuvuus on nykyisin periaatteessa jo helppoa. Sen kun isket EU:n passin pöytään, ilmoitat tulleesi töitä hakemaan ja alat tehdä, jos nimittäin sinut töihin otetaan. Ei se niin varmaa ole.

EU:n ulkopuolelta hankittavan työvoiman saanti on niin raskaan byrokratian takana, että en edes yritä sitä tässä kuvata.

Suomi ei myöskään ole niitä kaikkein houkuttelevimpia muuttomaita varsinkaan lämpimämmiltä leveysasteilta. Onhan täällä kyllä turvallista, systeemit toimivat, sosiaaliturva on hyvä, korruptiota vähän ja kesällä on kaunista. Mutta sittenkin…

Tällaista tuli mieleen kun aloitin kaksiosaisen sarjan maahanmuutosta ja työvoimapulasta. Ensimmäinen tätä käsittelevä Vallan vaiheilla – ohjelma lähetettiin YLE Radio 1:ssä torstaina 23.11. 2006.

Tiedoksi muuten, että Vallan vaiheilla - ohjelma menee uusintana myös YLE Radio Peilissä (kuuluu nykyisin pääkaupunkiseudullakin) ja Radio Finlandissa. Itse en ole ohjelmaa ladannut nettisivuilta vielä MP3- soittimeen, koska sen sellaista vekotinta omista. Ne, jotka omistavat, sanovat sitä käteväksi vempeleeksi. Täytynee joskus kokeilla.

2 kommenttia

Koko "huutava työvoimapula" on vasemmiston ja demareiden keksimä valhe. Suomalaisiakin on työttömänä pilvin pimein ja etenkin tänä vuonna on irtisanottu tuhansia ihmisiä. "Huutavaa työvoimapulaa" ei todellakaan saada paikattua luku- ja kirjoitustaidottomilla kouluttamattomilla muslimeilla, joilla ei ole mitään halua integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan, noudattaa lakeja tai etenkään työskennellä "vääräuskoisen" yrityksessä.

Suosittelen lukemaan tämän kirjoituksen:
http://jussi.halla-aho.com/maahanmuutto_ja_hyvinvointivaltio.html

Tätä keskustelua käytäessä on hyvä pitää mielessä VTT:n tutkijan Heikki Räisäsen kommentit siitä, että maahanmuutto ei ratkaise väestön ikääntymisestä johtuvaa työvoimapulaongelmaa. Osittain juuri niistä syistä johtuen, joita tässäkin blogitekstissä mainittiin.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto