La 06.01.2007 @ 22:51admin

Globaali talous parturin tuolilta

Kuulun niihin henkilöihin, joiden päätä reunustaa tukka. En enää edes muista tarkkaan milloin minulla oli toisenlainen kampaus.

Joka tapauksessa aika ajoin on käytävä parturissa, joka laskuttaa täyden hinnan. Parturista riippuen se on ollut 16 – 20 euroa ennen viimeisintä arvonlisäveron alennusta. Kuuluisia hiusten muotoilijoita en käytä, koska en usko ihmeisiin.

Tästä näkökulmasta olen testannut globaalia maailmantaloutta eri maitten partureissa. Viimeksi vuoden 2007 alussa Pietarissa. Käväisin laitakaupungilla pienessä kellariparturissa. Tarkemmin sanottuna parturi – kampaamossa., mutta kampausta en pyytänyt.

Varttitunnin klipsuttelun jälkeen parturi kirjoitti paperille 100. Siis 100 ruplaa eli noin 3 (kolme) euroa! En ollut uskoa silmiäni.100:n ruplan seteli vaihtoi kuitenkin omistajaa ja saaja näytti tyytyväiseltä. Minä olin vieläkin tyytyväisempi ja kiittelin vuolaasti venäjäksi (siihen yhteinen kielitaitomme rajoittuikin).

En tiedä mitä parturi Kiinassa tukkani leikkauksesta laskuttaisi, mutta ilmeisesti vieläkin vähemmän. Sellaista tämä globaali markkinatalous käytännössä on.

Parturi tuli mieleen kun toimitin radio-ohjelmaversion Mikko Valtasaaren tv- dokumentista ´Tanssii lohikäärmeen kanssa´. (Vallan vaiheilla 5.1.2007, ensilähetys). Ohjelmassa käsitellään Kiinan vaikutusta eurooppalaiseen talouteen globalisoituneessa maailmassa.

Halpa tehdastyö suuntaa kohti kaukoitää mm. vaatetusteollisuudessa. Suomessa on keksittävä jotakin vaativampaa, tuottoisampaa tekemistä, jotta meillä olisi ylipäätään tekemistä. Ei ole ihan helppo homma.

Onneksi meillä ei ole irtopäitä, joita voisi kuljetella edestakaisinVenäjälle tai Kiinaan parturoitavaksi. Partureilla siis riittää Suomessa töitä tulevaisuudessakin, jos kovin moni ei toimi kuten minä matkoillani.

Tapanani on nimittäin käydä matkoillani paikallisessa parturissa, jos olen halvan työvoiman maassa. Työllistän siis paikallisia ihmisiä, mutta vähennän työtä Suomessa.

En tiedä pitäisikö tätä kutsua ylevästi ihmiskunnan eriarvoisuutta vähentäväksi globaaliksi taloudeksi vai pelkästään nuukuudeksi. Hyöty vaikuttaa kuitenkin parturin tuolilla istuessani molemminpuoliselta.

Mieleen jäänein kokemukseni vuosien takaa on egyptiläiskylän vajaan euron parturi, palvelurahoineen. Tukanleikkuu oli tavanomaista, mutta korvakarvojen poisto hieman kirpaisi. Niitä revittiin irti näppärästi kahden langan avulla! Siistiä tuli, vaikka korvia kuumottikin. Mutta maassa maan tavalla.

Sitten pieni vinkki suomalaisille partureille. Runsas vuosi sitten työllistin virolaista parturia Pärnussa..Yritin maksaa listahinnnan, joka oli noin puolet suomalaisesta, mutta parturi antoikin oma-aloitteisesti alennusta.

– Ei ollut koko pää, parturi selitti iloisesti.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto