Nettipolitikointi söi tupaillat
Internetin käyttö politiikassa on lisääntynyt vuosi vuodelta ja merkitys vain kasvaa. Nyt voi sanoa, että nettipolitikointi on jo arkipäivää myös äänestäjälle..... jos käyttää nettiä.
Mielenkiintoinen tilanne. Ne jotka äänestävät uskollisimmin, käyttävät internetiä vähiten. Siis me 60 – vuotta täyttäneet.
Itse kuulun varmaan väärään genreen (näinhän meidät nykyisin genretetään) sillä itseäni kaikki uusi kiinnostaa, vaikka genretykseni mukaan ei pitäisi. Annan sen kuitenkin genrettäjille anteeksi.
Vaalikoneet ovat jo vanha asia ja siinä YLE oli Suomessa edelläkävijä. Poliitikkojen ja poliitikoiksi pyrkivien nettisivuilta löytää myös kaikenlaista tietoa, jota valtamedia ei julkaise.
Suomen eduskunnan työstäkin pääsee parhaiten selville lukemalla eduskunnan itsensä toimittamia nettisivuja ja seuraamalla netistä suorana eduskunnan istuntoja.
No, me tiedotusvälineitten edustajat taas yritämme kertoa mitä eduskunta ei halua kertoa. Tasoissa ollaan.... vai ollaako?
Mitä vähemmän aikaa meille tiedotusvälineitten edustajille jää tehdä juttujamme, kaivaa taustoja, sitä enemmän olemme eri tahojen tiedottajien armoilla. Siihen se nopeus ja tehokkuuden vaatimus johtaa.
Tiedottajat taputtavat käsiään ja kustantajat ummistavat silmänsä, kunhan vain tavaraa tuuttiin tehokkaasti työnnetään.
Vaikka tuolta netistä löytyy vaikka kuinka paljon politiikkaakin sivuaa materiaalia, niin kyllä täytyy olla tosissaan kiinnostunut, että sitä jaksaa kaivaa. Kiinnostavampia ja keskustelevampia nykyisten ja tulevien poliitikkojen nettisivujen tulisi olla.
Politiikan tekotapa ei sittenkään ole kovin paljon muuttunut. Nettisivuilta löytyy kyllä puolueohjelmia, jotka tehdään moniksi vuosiksi, vaikka maailma muuttuu koko ajan. En minä äänestäjänä niihin voi juurikaan vaikuttaa.
Olisipa kiinnostavaa, jos jokin puolue tekisi ohjelmansa rungon nettiin ja sitä muutettaisiin sen mukaan kuin ihmisiltä tulisi toiveita muuttaa. Ohjelma eläisi ajassa.
Hullu ajatusko? Ehkä, ehkä ei.
Huomasin juuri, että Yhdysvalloissa on sellainenkin nettipalvelu, joka paljastaa presidenttiehdokkaiden vaalivalheet hetkessä. Se löytyy tästä osoitteesta
http://www.factcheck.org/
Oi, jospa Suomessakin olisi vastaava palvelu näin kunnallisvaalien ja muidenkin vaalien alla. Siihen vain muutama hakusana ja kohta palvelu kertoisi kuin valheenpaljastuskone: totta vai ei.
Siinä olisi niin hallitus kuin oppositiokin tiukilla. Me toimittajatkin saisimme tehokkaasti faktaa toimittamisen taustaksi. Ei tarvitsisi kysyä mitä mieltä olette, vaan kun asia on näin, niin miksi sanotte noin?
1 kommentti
La 18.10.2008 @ 17:48
Suomessa on suurimmalla osalla kansalaisista jo käytettävissään Internet- yhteys ja mahdollisuus käydä mm. poliittista keskustelua netissä. Se on hieno asia ja vie kehitystä eteenpäin.
Tietystikään mikään ei voita reaaliaikaisia live vaalikeskusteluja ja niitä yleensä myös seurataan tarkkaan.
Itse olen 40v. 1. kertaa Tampereen kuntavaaleihin osallistuva mies.
MATTI LAITISEN
kommentti edelliseen:
Arvoisa kunnallisvaaliehdokas.Kun tämä palsta ei ole kunnallisvaaliehdokkaitten vaalipalsta, niin jouduin poistamaan juttusi loppuosan.
Siis äänestysnumerosi ja siihen liitetyn vaaliohjelmasi.
Kiitos kuitenkin aktiivisuudestasi. Olemmehan samaa mieltä, että netissä on monia mahdollisuuksia käydä keskustelua, vaikka tällä palstalla ei sallitakaan vaalimainontaa.