Joustava Sisiliako Timo Soinin paras EU -alue?
Taalla Palermossa, Sisilian suurimmassa kaupungissa, kavellessa tuli mieleen, etta taallahan asioita hoidetaan pitkalti niin kuin Timo Soini haluaisi EU:n toimivan. Missa EU – siella ongelmako? Vaarin, vaarin. Missa Sisilia, siella EU:n ongelmat kierretaan.
On tama Sisilia vahvaa katolista aluettakin, jossa Soini katolisena olisi enemmistossa toisin kuin Suomessa. Nain paasiaisen aikaan Palermon hienoissa kirkoissa on messuja jatkuvasti. Iltaisin pitkin katuja liikkuu myos uskonnollisia kulkueita, processione. Osallistuinpa niihin itsekin, vaikka en olekaan katolinen. Tuli aivan harras tunnelma.
Tästä kuuluu Palermon entisen, mafianvastaisen pormestarin haastattelu. Nykyisin Leoluca Orlando on Italian parlamentin alahuoneen jäseen ja pääministeri Berlusconin kova arvostelija
http://areena.yle.fi/ohjelma/176066
Haastattelun koko käännösteksti on täällä
http://yle.fi/radio1/asia/puheenvuoroja/sisilia_ja_eu_30262.html
Pitkaperjantai-iltana poikkesin Palermon sivukadulle, jolla oleva aukio oli taynna ihmisia..... ja savua. Aukiolle oli pystytetty savuavia grilleja, joissa valmistettiin herkullisia liha- ja kalaruokia. Tunnelma oli oikein rento ja mukava.
Suomessa tallainen ei olisi tullut kuuloonkaan tiukkojen viranomaismaaraysten takia. Yrittivathan Helsingin terveysviranomaiset kieltaa perinteisen munkkien paistonkin Maunulan ulkolumajalla ylitiukkoihin maarayksiin vedoten. Onneksi jarki voitti.
- Olisiko tallainen yksityisyritteliaisyys mahdollista Pohjois-Italiassa, Torinossa, josta tulet, kysaisin paytaan sattuneelta nuorelta naiselta, joka puhui yllattaen hyvaa englantia. Sisilialaiset eivat juuri muuta osaa kuin iltaliaa.
- Ei meilla Torinossa tallainen grillailu olisi mahdollista. Meilla noudatetaan maarayksia. Tamahan on mita ilmeisimmin harmaata talouttakin, josta ei veroja makseta.
Pohjoinen ja etelainen Italia ovat yha kovin erilaisia, ovat aina olleet. Samaa EU:ta silti molemmat.
Mitahan Timo Soini olisi sanonut jos olisi sattunut iltamessusta tullessan samaan poytaan kanssamme? Missa menevat EU-maaraysten jarkevan noudattamisen rajat? Minka verran harmaata taloutta on kohtuullista sallia, jotta ihmisilla olisi edes jotakin tekemista.
Sisiliassa kaikki nayttaa olevan suhteellista. Kalaa myydaan toreilla ja kaduilla sellaisissa olosuhteissa, joita Suomen terveysviranomaset kauhistelisivat. Paikalliset eivat kauhistele ja ostavat kalaa sielta missa sita on tarjolla.
Tuli mieleen, etta Helsingin kauppatorilta kalakauppiaat katoavat kun terveysmaarayksia aina vain kiristetaan. Kahvilan perustaminenkin on monen mutkan takana.
Harmi kun EU-kriittinen Timo Soini ei ollut Palermossa juttukaverina. Jatkoin siis juttua nuorten kanssa.
Jos Sisiliassa oltaisiin lukemattomien EU – maaraysten noudattamisen kanssa tarkempia, niin mita tapahtuisi? Luvattomien pienten grillipaikkojen pitajilla ei olisi toita. Ei myoskaan keskustan kaduille levittaytyvilla rihkaman kauppiailla.
Tuskinpa sillakaan vohvelin kauppiaalla mitaan lupaa oli, jolta ostin yomyohalla herkullisen vohvelin.
Etteiko han maksa veroja? Mista mina tiedan, mutta enemman harmaata kuin valkeaa hanenkin bisneksensa varmaankin on.
Mutta maksaahan han kuitenkin arvonlisaveron ehka harmaasti hankkimallaan tulolla ostamistaan tavaroista. Ainakin bensiinissa veroa on yhta huimasti kuin Suomnessa.
Suomalaisesta ja torinolaisesta kulttuurista loytyi lopulta aika paljon yhteista. Tyota tehdaan tasmallisesti ja maarayksia noudatetaan. Kielitaitokin on varsin hyva.
Sisilialaisesta perati suurpiirteisesta normien noudattamisesta jai mieltani vaivaamaan perusongelma hyvinvointivaltion ja vahemman hyvinvoivan yhteiskunnan, kuten Sislian, valilla. Onko parempi, etta ihmisilla on edes jotakin tekemista kuin etta ei ole, ja ne joilla toita on, maksavat niille, joille ei toita syysta tai toisesta jarjesty?
Meniko tama jo harmaan talouden puolustamiseksi? Niin, asiat eivat ole mustia eivatka valkeita vaan usein jotakin silta valilta.