To 07.12.2006 @ 10:45admin

Lokaa vai asiaa eduskuntavaaleissa?

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin eduskuntavaalikampanjassa puhutaan paljon asian vierestä.

Tai jos vanhat merkit eivät pidäkään paikkaansa – mikä olisi kyllä ihme - niin vaalikampanjasta tuleekin ihan asiallinen. Nähtäväksi jää.

Siksi kannattaakin lainata sanatarkasti mitä SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen toivoivat tulevalta vaalikampanjalta tämän viikon ´Vallan vaiheilla´ - ohjelmassani. (Ensilähetys 7.12. 2006).

Heinäluoma:
”Toivoisin, että tästä tulisi kuitenkin ennen kaikkea asiallinen eli puhuttaisiin asioista ja siitä mitä Suomessa seuraavaksi pitää tehdä.”

Katainen:
”Mikäli kokoomuksesta riippuu, niin tästä ei tule lokakampanja. Toivon ettei sitä meille todella tule. Meillä viime presidentinvaaleista on vähän huonoja kokemuksia. Siitä että meidän ehdokastamme käsiteltiin aika arvottomasti.”
”Ei niin valtapolitiikasta kuin Suomen tulevaisuudesta.”

Kaksi puoluettahan ei vaalikampanjoista päätä varsinkaan kun pitävät toisiaan poliittisina päävastustajinaan. Toisaalta vaalikampanjoiden linjathan suunnitellaan ennen kaikkea mainostoimistoissa joissa syntyy mitä kummallisimpia ideoita. Eri asia on kuinka paljon kampanjoista sitten selviää mitä Suomessa seuraavaksi pitäisi tehdä.

Yritin saada Heinäluoman ja Kataisen välille ideologista väittelyä, mutta täytyy sanoa, että huonosti onnistuin. Molemmat olivat toisilleen hyvin korrekteja ja tyytyivät esittelemään lähinnä omia puolueohjelmiaan. Toisin sanottuna vaaliväittelyä ei vielä haluttukaan aloittaa.

Tulevan vaalikamppailun teemoja herrat sentään hieman linjasivat, tosin vain hyvin yleisesti.

Heinäluoma:
”…alkaen turvallisuuspolitiikasta, Nato-asia kuuluu ehdottomasti ihan oikeisiin keskustelunaiheisiin, sekin täytyy läpikäydä.”
”Sitten palvelujen tulevaisuus, millä me tullaan pärjäämään Suomessa. Ollaanko valmiit vanhusten hoitoon satsaamaan se mikä sinne tarvitaan, keneltä verot kerätään on tärkeä asia ja tärkeä on se miten nämä kansainvälistymiseen liittyvät hyödyt ja haitat keskenämme jaetaan tasa-arvoisella tavalla, että kaikki hyötyy tästä rajojen madaltumisesta.”

Katainen:
”… meillä jokaisella on yhteinen intressi, hyvinvointi, kasvu, työllisyys ja uskon että se puolue, joka pystyy tarjoamaan parhaimman tulevaisuudenkuvan, parhaimmat arvot, kestävimmät arvot, pärjää myös vaaleissa.”

Kovin ovat samansuuntaisia ajatuksia periaatteessa. Kunhan vaalikampanjat vuodenvaihteen jälkeen pääsevät todella vauhtiin, niin täytyy palauttaa mieliin mitä tässä odotteluvaiheessa näin periaatteessa puhuttiin.

1 kommentti

Uskonpa, että kaikki kauniit sanat ja periaatteet unohtuvat, kun vuodenvaihteen jälkeen alkaa verinen vaalitaistelu. Eivät edes Joulupukille lähetetyt sopuvaalikampanjatoivekirjeet pelasta asiaa. Ei suomalaisista ole sisäsiisteiksi.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto