Ke 12.08.2009 @ 21:38Matti Laitinen

Puoluetuesta saa jo verovähennyksen

Jos puolueitten tukemisesta saisi kohtuullisen ´demokratiavähennyksen´, niin koko tukiviidakko selkiytyisi aika tavalla.

Tavallaan se on jo toteutettu, kun ay-jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia bruttoansioista. Ay- liike vain ohjaa osan maksuista puolueille.

Vuonna 2007 ay – jäsenmaksuja maksettiin Suomessa 534 miljoonaa euroa. Maksajina noin 1 942 000 liittojen jäsentä. Näin verottaja tippa silmässä kertoi menetettyjä verotulojaan haikaillen.

Kuva:YLE

Se on enemmän kuin ruoan arvonlisäveron poisto, joka maksaa 500 miljoonaa.

Ay – liike sen sijaan sai kassoihinsa tuon runsaat puoli miljardia puhdasta rahaa. Siitä jäsenkirjalaisilta ja jäsenkirjattomilta kerätystä summasta sitten maksettiin tukea pääasiassa SDP:lle ja rippeitä Vasemmistoliitolle.

Onko tämä isompi moraalinen ongelma kuin valtion pörssiyhtiöiden maksamat puoluetuet?

Minusta on, siis periaatteessa. Kansalaiset kuuluvat ay-liikkeeseen saadakseen tukea ja turvaa työelämässä puolueisiin katsomatta. Siis tasapuolisesti.

Puoluetukien maksu ja yhteen suuntaan kallellaan oleva ammattiliittojen hallintomalli ei lisää innostusta liittyä ammattiosastoihin nykyisenä aikana. Ehkä aikojen muuttumista ei ole vieläkään sisäistettty ay-liikkeessä, vaikka muutos onkin huomattu jäsenmäärän ja aktiviteetin hiipuessa.

Pyhä kolmikanta aikanaan sopi, että työnantajat keräävät ay-liikkeen jäsenmaksut ja verottaja antaa vielä verohelpotuksen. Eduskunnan tehtäväksi jäi siunata sopimus.

Tosin osa tuosta jäsenmaksuhelpotuksesta palaa takaisin verottajan kassaan, kun palkansaajien ostovoima kasvaa. Puolet tai vähän alle jäsenmaksusta kun voi laskea nettohyödykseen ansiotasosta riippuen.

Entäpä, jos puolueille ja muille yleishyödyllisille organisaatioille annetut lahjoitukset olisivat tosiaankin kohtuulliseen määrään saakka verovähennyskelpoisia? Kansan käsi voisi olla yllättävän karttuisa. Pienistä puroista saattaisi tulla iso joki.

Tosin uskallan lyödä pienestä summasta vetoa, että ei tällaista lakia säädetä. Ei säädetä sitäkään, joka poistaisi ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Se olisi katastrofi ay-liikkeelle.

Puoluetukikeskustelu ja avoimuuden vaatiminen on myös katastrofi seuraaviin vaaleihin valmistautuvien puolueitten varainhankkijoille. Enpä haluaisi nyt olla niissä hommissa, vaikka demokratian kannattaja olenkin.

 P.S.

Laskin huvikseni paljonko julkisuudessa olleiden tietojen perusteella Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) jokainen jäsen maksoi puoluetukea vasemmistopuolueille: 50 senttiä.

Metalliliitossa jokaisen jäsenen kukkarosta siirtyi 80 senttiä.

Olisiko tämä yhteissumma voitu käyttää hyödyllisemminkin kaikkien jäsenten etujen ajamiseen?

 

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto