Pe 21.08.2009 @ 13:33Matti Laitinen

Riitasointuinen sekakuoro: nuoret ja eläkeläiset

Harvoin tapaa eläkkeeseensä tyytyväistä eläkeläistä. Nyt suorastaan lietsotaan nuoriakin olemaan tyytymättömiä tuleviin eläkkeisiinsä. Terveisiä vaan Osku Pajamäki ja nuoret toimittajat.

Tämä nuorten ja vanhojen sekakuoro nyt harjoittelee eläkelaulua ja kauhealta kuulostaa. Ainakin näin hiljattain eläkkeelle jääneen korvissa. Mikään ei riitä kenellekään.

 

Hyvinvointiyheiskuntaa rakennettaessa vallassa olleet poliitikot lupasivat kansalle vain uusia ja uusia etuja. Eläkkeet mukaan lukien. Lopultahan siinä tuli pää vetävän käteen kuten kotitalouksissakin, jos eletään yli varojen vain toiveitten varassa.

Kun sitten oli pakko leikata sosiaalietuuksia, eläkkeitä ja muuta hyvää, niin parku oli kauhea 1990 – luvun alussa ja sen jälkeen.

Elämä kuten talouskin vain on sellaista, että siinä mennään ylös ja alas. Ei tulevaisuutta voi tarkkaan ennustaa, mutta toivoahan voi vaikka mitä. Vaikkapa jäämistä 60 – kymppisenä eläkkeelle niin, että tulevat sukupolvet senkin maksavat.

Nykyisessä eläkekeskustelussa ns. suuret ikäluokat syyllistetään vaikka mistä. Terveisiä jälleen Osku Pajamäelle. Kulloinkin vallassa olleet poliitikot ja etujärjestöjen johtajat sopivat uudistuksista ja uudistamattomuudesta, eivät ns. suuret ikäluokat, tavalliset kansalaiset.

Nyt valtaan ovat nousemassa pienet, nuoremmat ikäluokat ja miekka heiluu suurten ikäluokkien pään päällä. Nuoret päättäjät ajavat omia etujaan kuten entiset nuoret päättäjät aikanaan. Ei siinä mitään uutta ole.

Uutta sensijaan olisi, jos nuoremmat päättäjät jaksaisivat olla ryhtymättä populisteiksi. Houkutus on kuitenkin suuri.

Yllätys olisi sekin, jos jaksettaisiin elää käytettävissä olevien varojen mukaan. Poliittiset päättäjät kun yleensä elävät aina yli kansantalouden kantokyvyn.

Näin se on Suomessa kuten Yhdysvalloissakin. Ikäviä taloudellisia ja muita asioita ei uskalleta kertoa äänestäjille hyvissä ajoin, vasta sitten kun on pakko.

Tämä kävi hyvin selvästi ilmi mielenkiintoisesta kirjaesittelystä, jonka juuri tein YLE Radio 1:n Amerikkalaisia puheenvuoroja – sarjaan Willian Greiderin kirjasta
Come home, America. The Rise and fall (and redeeming promise) of our country.

Ohjelma kuuluu osoitteessa
http://areena.yle.fi/ohjelma/b0d9753d554239f4be9bf868cf8a6fce

Sarjan käsikirjoitukset teksteinä taas löytyvät täältä
http://www.yleradio1.fi/yhteiskunta/puheenvuorot/

Yhdysvallat on menossa hyvää vauhtia taloudellisesti alaspäin ja kansalaisten elintaso tulee laskemaan. Niin käy Suomessakin ja siihen on vain varauduttava.

Mutta kuka poliitikko tämän sanoo suoraan? Päinvastoin elätellään turhia toiveita kuin kaikki palautuisi muutaman vuoden kuluttua ennalleen.

Olj ja mänj ( oli ja meni) sanoisi savolainen. Minkäs sille enää voi.


 

2 kommenttia

Tyytyväisyys ja sen ilmituominen ei ole uutinen medialle.
Valittaminen ja jopa olemattomien epäkohtien keksiminen ja niistä ruikuttaminen näyttää saavan julkisuutta

Poliitikoilla on aina riitaa jostain tyhmästä asiasta josta ei kannata riidellä.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto