To 30.11.2006 @ 14:33admin

Työ kelpaa kiinalaisille Suomessakin

Tämä on nyt vähän kiinalainen juttu monessakin mielessä.
Miksi mänttäläiset yrittäjät ovat hankkimassa Kiinasta saakka metallimiehiä kun Suomessakin on työttömiä vaikka muille jakaa?

Mäntän seudulla on kuulemma toistasataa henkilöä joista voisi saada lisäkouluttamalla metallimiehen, mutta eipä ole kiinnostusta kouluttautua. Töitä olisi kyllä tarjolla.

Työvoimatoimiston omilta sivuilta selviää, että konepaja- ja metallialalla on eri puolilla Suomea yhteensä noin 13 000 työtöntä työnhakijaa.

Joka tapauksessa noin 50 metallimiestä on tulossa Kiinasta Mänttään aivan lähikuukausina. Siis toiselta puolelta maapalloa?
Tosi kiinalainen juttu.

Tämän viikon Vallan vaiheilla – ohjelmassani (ensilähetys torstaina 30.11.2006) käsitellään työvoiman hankintaa ulkomailta. Mutkikasta sekin on, jos mennään EU – alueen ulkopuolelle.

Eräs rakennusalan yrittäjä sanoi, että lupien hankinta kestää 3 – 8 kuukautta. Se on aivan liian pitkä aika projektiluonteisissa töissä. Rakentaminenhan on aina projekti. Se loppuu kun urakka valmistuu.

Kun katselin sekavaa kaavakuvaa miten monen mutkan takana työluvan hankinta EU:n ulkopuolisista maista on, en yhtään ihmettele yrittäjän valituksia.

Lausunto tarvitaan ensiksikin työvoimaviranomaisilta siitä onko haetulla alla työvoimapulaa Suomessa. Jos pula on jatkuvaa ja todettu jo aiemmin, niin tapauskohtaista pähkäilyä ei tarvita. Homma nopeutuu, muuten kestää.

Ulkomaalaisvirasto tarkistelee osaltaan hakijoitten taustoja. Onko rikollinen, ovatko paperit oikeat, täyttyvätkö muut pykälät. Poliisikin vilkuilee arkistojaan.

Maahanmuutto halutaan pitää kontrollissa, mikä on sinänsä ihan oikein monestakin syystä. Jos rajat olisivat aivan auki, niin hulinaksi menisi.

Tutustuttuani tarkemmin ulkomaalaisia koskevaan lupabyrokratiaan ja viranomaisyhteistyön takkuiluun, en voinut kuin huokaista. Raskasta on. Jos työnantajaa ja työluvan hakijaa koskevista papereista puuttuu aivan pikkutieto, niin taas paperit lähtevät uudelle kierrokselle.

Eräs työvoimaneuvoja ehdottikin yksinkertaiselta kuulostavaa uudistusta. Jos lupahakemukset täytetään internetissä, niin anomusta ei voisi edes lähettää, jos oleellinen rivi on jäänyt täyttämättä.

Yksinkertaista ja nopeuttaisi käsittelyä. Näinhän toimitaan luottokortillakin maksettaessa. Maksua ei hyväksytä, jos esimerkiksi kortinhaltijan nimi on kirjoitettu vähän väärin. Kone vielä kertoo mikä tieto pitää tarkistaa tai lisätä.

Menestystä vain lupabyrokratian yksinkertaistamisessa tervettä järkeä käyttäen.

Jään muuten mielenkiinnolla odottelemaan saako mättäläinen alihankintakonepaja Javasko OY yhtään metallimiestä Suomesta. Töitä olisi tarjolla ja asuntojakin paikkakunnalla. Kerroin nimittäin ohjelmassani yrityksen puhelinnumeron. Toistetaan se vielä tässä: 03 - 474 5700.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto