To 11.05.2006 @ 23:15admin

Erilaisia eläkeläisiä

Olen viime aikoina törmännyt hyvin erilaisiin eläkeläisiin. Tapaamisista viisastuneena vältän nyt aloittamasta keskustelua fraasilla ´iloinen eläkeläinen´.

Eläkeläisiä nimittäin on kovin monenlaisia. Useimmiten tapaamani eläkeläiset kyllä ovat olleet ihan iloisia, aktiivisia ja aikaansaavia. Sanovat elävänsä elämänsä parasta aikaa, jos vain pysyvät terveinä.

Näin oli toista viikkoa sitten kun tein YLE Radio 1:n ohjelman Eläkeläiset vaikuttajina. Tämä liittyy toukokuun ajan menevään sarjaan 100 - vuotta kansanvaltaa.

Eräs ohjelman kuunnellut ihastelikin kuinka fiksua ja tietäväistä porukkaa ohjelman keskusteluun osallistunut eläkeläisjoukko oli. Toisaalta eräs ohjelman keskustelijoista huomautti painokkaasti ettei kuulu humppatanssieläkeläisiin.

Mikäpä siinä, eläkkeellä kukin saa tehdä mitä itse haluaa, vaikka olla humppatanssieläkeläinen.

Eläkeläiset ovat siis hyvin heterogeninen ryhmä. Aivan samoin kuin nuoretkin. Eivät ne toimi yhden kaavan mukaan, vaikka teoreetikot välillä näin ajattelevatkin.

Kun nyt vältän käyttämästä sanaa ´iloinen eläkeläinen´ niin se johtuu vain itsesuojeluvaistosta. Jotkut eläkkeellä olevat, jatkuvasti aktiiviset henkilöt nimittäin kokevat ilmaisun loukkaavana. Eivät he koe olevansa nurkkaan heitettyjä, unohdettuja eläkeläisiä. Eivät ainakaan taiteilijat eivätkä kaiketi toimittajatkaan.

Onko eläkeläinen sana sitten saanut liian kielteisen kaijun? Ehkä on, mutta miksi? Enpä tuota tiedä.

Eräs eläkkeellä oleva pankkimies taas kertoi olevansa ilomielin eläkkeellä ja eläkeläinen. Ei se häntä loukkaa. Saa laiskotellakin ihan vapaasti paineita ottamatta.

Saa nähdä miten itse suhtaudun asiaan kun lähivuosina kuulun tuohon yhä kasvavaan eläkeläisten joukkoon.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto