Suur- Kouvolassa poliittiset kulttuurit törmäävät
Suur- Kouvolassa poliittiset kulttuurit törmäävät
Kuvitelkaapa, että olisitte ruusunpunainen sosialidemokraatti tai apilanlehden vihreä keskustalainen ja tulisitte uutena valtuutettuna porvarillisen Kouvolan kaupungintaloon.
Näkymä kaupungintalon aulassa on kuin astuisitte Suomen lipun sisään. Joka puolelle levittäytyvät siniset, upottavat kokolattiamatot. Seinät ja katto ovat valkoiset.
Tulsiko mieleen, että heitellään poliittisena kompromissina sinne tänne muutama punainen ruusu ja apilalehtiä ympärille? Vai vaatisivatko kristilliset myös muutaman ristin kuvan jollekin seinälle?
Politiikassahan kaikki on mahdollista.
Tällaista tuli mieleen, kun haastattelin kouvolalaista kansanedustaja Jari Larikkaa (kok) ja kuusankoskelaista Valto Koskea (sd.) tämän viikon Vallan vaiheilla – ohjelmaan.
Kun vuoden 2009 alusta kuusi Kymenlaakson kuntaa yhdistyy 90 000:n asukkaan suur-Kouvolaksi, niin suurten puolueiden poliittiset kulttuurit ottavat rajusti mittaa toisistaan.
Kuusankoski on Suomen sosialidemokraattisin kaupunki, vanha Kouvola porvarillisin, Valkealaa ja Elimäkeä taas hallitsevat keskustalaiset.
Oman puolueen vahvaan vallan käyttöön on suurimmissa puolueissa totuttu vuosikymmeniä.
Ensi vuoden alusta sitten pitäisi olla hyvää pataa keskenään ettei yhdistynyt suur – Kouvola tekisi heti mahalaskua.
Valto Koski ja Jari Larikka varoittelivat kuin yhdestä suusta, että nyt ei pidä lähteä keräämään ideologisia irtopisteitä kunnallisvaalikampanjassa. On yhteistyön aika, kun rakennetaan uutta suur-Kouvolaa.
Samaan aikaan eri puolueiden puheenjohtajat käyvät valtajulkisuudessa tiedotusvälineiden hyvällä avustuksella ideologista keskustelua ikään kuin 26.10. 2008 olisivatkin eduskuntavaalit. Eivät ole.
Suomessa on 415 hyvin erilaista kuntaa. Vuoden 2009 alussa toteutuu 32 useamman kunnan liitosta, jonka jälkeen kuntien määrä vähenee 67:llä. Jäljelle jää 348 kuntaa ja siitäkin luku vielä lähivuosina laskee.
Uuteen suur-Kouvolaan on tulossa kuusi kuntaa, joista vanha Kouvola on suurin, runsaat 30 000 asukasta, muut sitten selvästi pienempiä, Kuusankoski, Elimäki, Anjalankoski, Valkeala ja pikkuinen Jaala.
Suur – Kouvolaa voi sanoa hyvin satelliittikaupungiksi tai sitten pienempiä paikkakuntia Kouvolan esikaupungeiksi.
Alueella yhdistyy vanha teollisuuskulttuuri, maaseutuhenkinen maanviljelyskulttuuri ja kaupallis- hallinnollinen kulttuuri eikä varuskuntien antamaakaan leimaa voi unohtaa.
Vaikka hallinnot yhdistyvät, niin aivan entiset peruspalvelut kuntalaisille on turvattava tavalla tai toisella. Tosin kuntien välistä yhteistyötä on ollut jo pitkään.
Uusi, eri paikkakunnilta tuleva, Kouvolan 75:n henkilön valtuusto ahtautuu vaalien jälkeen sinistä kokolattiamattoa kävelleen Kouvolan kaupungin vanhaan valtuustosaliin.
Se on kova paikka monelle vanhalle kunnallispoliitikolle, joita uhkaa putoaminen.
Kunnallisten päättäjien kokonaismäärä kun vähenee alueella 225:stä kolmasosaan entisestä.
Mikä puolue sitten voittaa ja mikä häviää?
Varmaa tietoa ei voi olla, vasta lokakuun 26. päivänä toimitettavat kunnallisvaalit sen osoittavat. SDP uskoo selvään voittoonsa, mutta porvarillisella puolella tätä epäillään.
Vaalien jälkeen sitten sulatellaan poliittisia kulttuurejakin yhteen. Ideologia – jos niillä enää kovin suuria eroja edes onkaan – jää ainakin aluksi taka-alalle.