Ma 19.06.2006 @ 22:48admin

Savolais - venäläistä logiikkaa

Jos valtiotieteen tohtori Ilmari Susiluodon logiikkaan on uskomista, niin savolaiset ja venäläiset ymmärtävät hyvin toisiaan, ainakin toistensa huumoria.

Tämä asia jäi minua savolaisena askarruttamaan, kun haastattelin Susiluotoa hänen andekdoottikirjastaan ´Takaisin Neuvostoliittoon – venäläisen huumorin täydellistäminen´.

Susiluodon mukaan savolaisvitseissä nähdään yhteys venäläisyyteen esimerkiksi näin.

”Savon kielj ei oikeastaan ole kieli, vaan tapa tuhota sivistynyt keskustelu. Ajatustenvaihdossa on eduksi, jos keskustelun molemmat osapuolet ovat savolaisia. Silloin siinä esitetään kysymys, joka ei ole ksymys, ja vastaustaus joka ei etene mihinkään. ”

Savolaisena tuohon kaiketi täytyy vastata, että suattaa se olla niin tai olla olematakkii.

Vuosikymmenien mittaan monien venäläisbyrokraattien ja poliitikkojen vastauksia toimittajien kysymyksiin kuunneltuani, olen kuitenkin taipuvainen uskomaan joihinkin yhtäläisyyksiin. Edellyttäen tietysti, että savolaiset ovat sellaisia kuin Susiluoto olettaa.

Jos venäläiseltä neuvostoajan byrokraatilta tai poliitikolta kysyi tiedotustilaisuudessa vähänkin kiusallisempaa asiaa, niin vastaukseksi tuli ainakin kymmenen minuutin maailmoja syleilevä vastaus. Siinä sitten yritit miettiä mitähän vastaus oikein tarkoitti vai tarkoittiko mitään.

Mutta eipä tuo sama vastaustaktiikka ole tuntematonta suomalaisillekaan, varsinkaan ulkoministeriön virkamiehille ja poliitikoille. Siksi ulkoministeriön virkamiehiä harvoin kutsutaankaan analysoimaan hankalia asioita radio- ja televisio – ohjelmiin. Päivystävät everstit ja muut sotaherrat kertovat asiat niin, että kuulijakin sen ymmärtää.

Tiedättekö muuten mikä on projektin savolainen määritelmä?
” Projekti on hanke, jossa kyvyttömät yrittävät saada haluttomat tekemään mahdottomia.”

Savon kielellä:
” No, rojektihan on sellanen hanke, jossa kyvyttömät yrittäävät suaha haluttomat tekemään ihan mahottomia.”

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto