To 26.10.2006 @ 10:23admin

Korruptoitua demokratiaa

- Arvelen demokratiamme kyllä kehittyvän hyvää vauhtia, mutta suurin ongelma on korruptio ja se koskee ennen kaikkea poliittisia puolueita, Liettuan pääministeri Gediminas Kirkilas vastasi minulle kun pyysin hänen arviotaan maansa demokratian tilasta tämän viikon Vallan vaiheilla – ohjelmaani.

Kirkilas puhui korruptiosta yhtä arkipäiväisesti kuin suomalaisministeri olisi puhunut työttömyydestä ja sen vähentämisestä. Asiaa mitenkään kauhistelematta tai kaunistelematta.

Jäin jälkeenpäin miettimään, että paljonko sellaisia EU-maita oikein on, joissa poliittinen korruptio ei olisi jonkinasteinen ongelma. Eipä kovinkaan monta. Varsinkin uusissa EU-maissa korruptio on maan tapa, enemmän tai vähemmän suuri ongelma.

Jos mennään EU- alueen ulkopuolelle, niin todella pahasti korruptoituneita maita riittää vaivaksi asti. En tiedä kumpi on vaikeampaa, demokratian juurruttaminen vai korruption kitkeminen. Maailmanparantaja sanoisi, että kyllä meillä tehtävää vielä riittää.

Liettuan matkallani suomalaiseen korvaani särähti myös kuinka kriittisesi liettualaiset puhuivat Venäjästä. Ei siis venäläisistä vaan Venäjän valtion toimista. Me täällä Suomessa saamme siitä vain pientä esimakua.

Julkinen keskustelumme Venäjän rajanylityspaikkojen rekkajonoista ja laittomista maksuista on vielä varsin kilttiä siihen verrattuna mitä Liettuassa Venäjästä sanotaan.

Näin ovat EU – maat ja niiden tavat erilaisia. Lisää erilaisuutta saadaan kun vuoden 2007 alusta kun unioniin liittyvät Romania ja Bulgaria. Maat jotka eivät tosiasiassa vielä olisi edes kypsiä EU:n jäseniksi, mutta mukaan vain otetaan.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto