Pe 23.05.2008 @ 10:26admin

Pureekohan se? 80 – vuotias kesytti tietokonetta

Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella uutta. Siitä on hyvä esimerkki tämä piakkoin 80 vuotta täyttävä rouva.
 
Kun yhä enemmän tietoa ja palveluja tungetaan nettiin, niin rouva päätti viimeinkin opetella perusasiat tietokoneen käytössä. Sitten avautuisi myös tie nettiin.
 
-        Minähän pelkäsin tietokonetta. Pureeko se ja hyppääkö silmille? Vai meneekö kone helposti rikki?
 
Ei purrut, potkinut, rikkoutunut..... mitä nyt joskus jumiutui.
 
Tapasin tämän pirteän rouvan Enter r.y:n  http://www.entersenior.fi/ opastuspisteessä Helsingissä tehdessäni tämän viikon ( 23.5. 2008) Vallan vaiheilla – ohjelmaani ´Putoaako netitön kärryiltä nettiyhteiskunnassa?´
 
Rouva kyllästyi siihen, että kiinnostavien lehtijuttujen lopussa on yhä useammin: lue lisää internet- sivulta....
 
Mitenkäs luet, kun ei ole internetiä ja tietokoneen alkeellisimpiakaan käyttötaitoja?
Rouvan järjestönkin viestit ja keskustelut kulkivat sähköpostilla.
 
Rouva tunsi pudonneensa kehityksen kelkasta, mutta eihän kohta 80 – vuotias niin halunnut tehdä. Mistäs sitä tietää mitä kiinnostavaa elämä vielä voisi tarjota.
 
Tässä on lisää eräitä seniorien opastukseen, yhteydenpitoon ja tiedon tajontaan suuniteltuja nettisivuja ..... kunhan ensin pääsee sinne nettiin.
 
http://www.seniorinetti.fi
http://www.goldenage.fi
http://www.senioriportaali.fi
 www.seniorika.net
Viimeksi mainittu on ATK-taitoja ikäihmisille –hankeen sivusto, jonka takana ovat Suomen Omakotiliitto ja RAY.
(Kiitos kuuntelijalle/lukijalle, joka lähetit tämän täydennyksen.)
 
Löysin esimerkiksi www.entersenior.fi sivuilta rautalangasta väännettyjä oppaita mitä mikin vempain tietokoneessa tekee. Hyödyllistä tietoa muillekin kuin vain aloitteleville senioreille.
 Kun yhä enemmän yhteiskunnankin palveluja siirtyy nettiin, niin seniorien – eikä vain heidän - tietokonetaitojen lisääminen on välttämätöntä. Muuten iso osa kansalaisista putoaa sananmukaisesti kärreiltä.
 Eläkeläisistä vain noin 40 prosenttia on käyttänyt kolmen viimeisen kuukauden aikana internetiä kotonaan tai muualla. Näin kertoo Tilastokeskuksen tutkimus.
 
Seniorien tietokone- ja nettitaitojen opastus on yhteiskunnalle ja kansalaisjärjestöille iso yhteinen haaste. Ei kuitenkaan mahdoton, jos haaste otetaan vastaan.
 
Hyvä esimerkki yhteisöllisyydestä on YLE:n ja monien muiden tahojen kampanja digiboksien asentamiseksi ja käyttämiseksi. Oli virallista ja epävirallista opastusta, vapaahtoisia ja viran puolesta toimivia. Kampanja tuotti hyvän tuloksen.
 
Voitaisiko samankaltainen kampanja käynnistää, jotta seniorit saataisiin paremmin perehtymään tietokoneisiin ja netin ihmeelliseen maailmaan?
 
Jonkinlaisia suunnitelmia tuntuukin olevan kehitteillä. Näin ymmärsin kun kuuntelin Vallan vaiheilla - ohjelmaani nauhoittaessani viestintäministeri Suvi Lindénin ja Enter r.y:n puheenjohtaja Sakari Eräsen keskustelua. Onnea vaan matkaan.
 
Ei riitä, jos pelkät tekniset laajakaistayhteydet rakennetaan koko maahan. Myös opastusta tarvitaaan. Yhteyden hinnankin olisi oltava kohtuullinen myös asutuskeskusten ulkopuolella.
 
Omalle Pieksämäen mökilleni langattoman laajakaistan tuovat pelkät lisälaiteinvestoinnit maksaisivat useita satoja euroja. Kuukausimaksutkin ovat kovin vaihtelevia palvelun tarjoajasta riippuen. Ei tule vielä näillä hinnoilla kauppoja.
 
Sitten vielä erityiskiitokset sille kuuntelijalle, joka soitollaan innoitti minut tekemään tämän viikon radio - ohjelman. Näin hän tuskaili:
 
-        Putoammeko me netittömät nyt kokonaan kärryiltä, kun poliittinen keskustelukin on karkaamassa internetiin?
 
Mitähän jos harkitsisit myymäsi tietokoneen ja nettiyhteyden hankkimista uudelleen?
 
Tai mitäpä minä tässä ketään neuvomaan. Jos rakastamasi radio Sinulle riittää ja sanomalehdet, niin hyvä näin.
 
P.S.
Juuri Vallan vaiheilla - ohjelman loppumisen jälkeen rouva soitti ja huomautti, että ei se tietokoneopetus ole monelle eläkeläiselle tärkein asia vaan tietokoneitten hankintahinta.
 
Ei yksinkertaisesti ole varaa hankkia tietokonetta laitteineen.
 
Hyvä näkökulma reaalielämästä päätöksiä tekeville ministereillekin.
 

2 kommenttia

Tässä on vinkki radiotoimittajalle, jonka juttua ikääntyvistä sekä netti-sekä tietokoneasioista kuuntelin harmikseni. Juttu oli hyvä, mutta olin itsekin juuri tuollaista kaavaillut, mutta en millään osannut päästä yhteyteen toisten kanssa, jotka tuollaisia projekteja osaavat panna alulle.

Olen kerännyt linkkejä näistä asioista, netissä olevasta netin ja tietokoneen käytön <a href="http://maalainen.blogspot.com/2008/01/tietokoneen-ajokortti.html">opetusmateriaalista</a>.

Minun ideani on ajatus tietokonevalmentajista ja mahdollisesta koulutuksesta, mutta en laita linkkiä tähän.

Toinen ajatus, josta radiotoimittaja voisi ehkä tehdä juttua, on <a href="http://maalainen.blogspot.com/2008/05/ideat-hipaisevat-mutteivt-hydyt.html">lämpöyrittäjyys</a>. Suomessa, Kemiön saaressa on tanskalaista valmistetta oleva uusi lämpökeskus, joka käyttää roskapuuta, pahvia ja olkipaaleja sellaisinaan lähes yhden megawatin voimalaitoksessa. Se on halvinta mahdollista polttoainetta, koska sitä ei tarvitse hakettaa ja pelletöidä ja varastoiminen tulee halvaksi. Maanviljelijöillä on koneet valmiina. Lämpöyrittäjyydestä on Suomessa puhuttu jo monia vuosia. Tässä on yksi mahdollinen voittoisa versio.

Yksi keppihevosistani on nettikirjat, joista olen kerännyt pari linkkilistaakin. Kunhan markkinoille tänne tulee kirjan kokoinen lukulaite, joka käyttää ns. sähköistä mustetta, paperikirja saa kovan kilpailijan. Saatavilla on jo nyt ilmaiseksi paljon klassikkokirjallisuutta: <a href="http://docs.google.com/Doc?id=ddmk6frd_24g5tpmph7">suomenkieliset </a>ja <a href="http://docs.google.com/Doc?id=ddmk6frd_23gtr3bncf">ulkomaankieliset</a>

Kiitoksia kattavasta opetusmateriaalilistasta. Kiinnostuneitten kannattaa vilkaista.

Tällainenkin kommentti ohjelmasta tuli minulle sähköpostilla toimitukseen. Lisään sen tähän keskustelun jatkoksi lähettäjän luvalla.
M.L.

Senioreitten netityksestä

Oli 25.5.08 yle 1:ssä Vallan vaiheilla ohjelmassa asiaa senioreitten opettamisesta netin käyttöön.

Hyvä homma sinällään.

Asiassa on kyllä ainakin toinenkin puoli ellei kolmas ja neljäskin.

Aikoinaan työelämässä tietokoneisiin törmänneenä huomasin, että ne laitteet ja sovellukset saisivat kyllä olla enemmän ihmisen sen käyttäjän, huomioon ottavia. Kaikki ei ole "bitti-insinöörejä."

Eli kehitelkääpäs niitä laitteita vaikka silleensä, että se rautamötikkä on heti valmis toimimaan, kun kytkee virran päälle.

Se kytkinnappula jo saisi olla selkokieltä, on ja of ei sano välttämättä kielitaidottomalle yhtään mitään, push tarkoittaa mm. kuulemma että puske.

Ja vekottimessa pitäisi ilman eri temppuja olla valmiina ne perussovellukset, joita käytetään –ja niillä selkokieliset nimet.

Mikä se on se exel, entäs word ?

Edelleen näyttöä pitäisi kehittää selkeästi luettavaksi ja sen koko säädeltäväksi tarpeen mukaan.

Ja voisi se olla vaikka visiirissä tai silmälasintapaisissa kolmiulotteisena.

Ja nämä kirjoitusnäppylät ovat meille nakkisormisille hankalia.

Puhetta tunnistava kone olisi paljon ketterämpi käyttää.

Mikrofoni suun eteen ja puhetta tuuttiin ja siitä sen pitäisi alkaa tokenemaan.

Että tässäpä pieniä toiveita sinne tekijöille.

Jos vertais vaikka tuohon autoiluun, niin me ei –enää- olla formulakuskeja, jotka pystyvät ajamaan tuhatta ja sataa.

Meillä riittää kun päästään köröttelemään kotoisella kotterollamme kauppaan, postiin, pankkiin ja lääkäriin, ja sitten vielä takaisin kotiin.

Jotta tämmöisiä terveisiä tähän oppimisasiaan.
Kiitokset mainiosta ohjelmasta muutenkin !

Seniorisorsa

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto