To 20.11.2008 @ 03:43admin

Amerikan kirjeitä 5. Saisiko olla Obama - kondomeja?

Yhdysvaltain presidentin virkaan astumistaan odottelevasta Barak Obamasta on tullut brändi, jolla myydään hyvin lehtiä, t-paitoja, hattuja, kalentereita, perhevalokuvia ja jopa kondomeja. Obamaa ryöstöviljellään joka puolella.
 

 
Jos Obama ei olisi tuleva presidentti vaan pop-tähti kuten vaikkapa Mick Jagger, niin armeija juristeja olisi keksinyt keinot miten suojata ja rahastaa oman kuvan käyttö kaupallisiin tarkoituksiin.
 
Kaipa presidentin kuvalla myymisellä rajansa on, mutta en ole tekijänoikeusjuristi.
 
Täällä New Yorkissa, demokraattien vahvalla kannatusalueella, on yhä menossa presidentinvaalien jälkihurmos. Obama – hattu päässä voi kuka tahansa kulkea eikä poikkipuolista sanaa kuule. Päinvastoin, olet yksi meistä, kuulut joukkoon ja hyvä niin.
 
Mitähän tapahtuisi, jos jostakin saisi presidentti Georg Bushin kuvalla varustetun hatun?
Uskaltaisikohan mennä Harlemiin Bush – hattu päässä?
 
Minulle suomalaisena rotuviha on käsittämätön asia, mutta sainpa siitä pientä esimakua Harlemissa. Istuskelin kadun varrella kahvia hörppimässä musta Stetson – lierihattu päässä. Ehkä se jotenkin muistutti ortodoksijuutalaisten hattua.
 
-         V…. juutalainen, murahti ohikulkeva kaveri minulle merkitsevästi.
 
 On minua luultu maailmalla saksalaiseksikin ja ihan yhtä ystävälliseen sävyyn.
 
Kävellessäni Harlemin pääkauppakatua, 125th Street, jalkakäytävillä oli vaikka minkälaista Obama – tavaraa myyvää yrittäjää. Kovaäänisestä kuului Obaman vaalikampanjan aikaisia puheitakin.
 
Harlemissa Obama on kansallissankari, toivo uudesta. Samankaltainen uudenlaisen poliittisen kulttuurin odotus elää vahvana muuallakin täällä New Yorkissa. Ovatko toiveet lopulta liian korkealla, jää nähtäväksi.
 
Jotenkin tästä Obama huumasta tulee mieleen Vladimir Putinin valinta aikanaan Venäjän presidentiksi. Silloin puhalsivat uudet muutoksen tuulet. Kansa oli ylpeä urheilullisesta, nuorekkaasta presidentistään, joka ei juopotellut kuten edellinen.
 
Äkkiä ilmestyi myyntiin Putin paitoja, solmioita, kirjasia, kuvia ja muistaakseni votkaakin. Niin, ja tietysti se puinen Putinin näköinen ukko, jonka sisässä oli Putin, jonka sisässä oli Putin jne.
 
Kansa tarvitsee esikuvia ja sellaisia se saa. Välillä parempia, välillä huonompia.
 
Toisaalta eivät nuo suurvallat lopulta niin hirveän erilaisia käyttäytymiseltään ole, vaikka muuta aina sanotaan. Suurilla valtioilla on suurien valtioiden kujeet. Välillä vain kovin sotaisat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 kommentti

tapa sonja pää

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto