Miten Tansaniassa rikastuu?
Kun kehitysavusta on jälleen kiistelty, niin mieleeni tuli taksinkuljettajan kanssa käymäni keskustelu kevättalvisella Tansanian matkallani 2010. Kysyin yksinkertaisesti, että mitenkä täällä köyhässä maassa rikastuu?
Tansanian valtion budjetista noin 40 prosenttia tulee eri kanavia pitkin kehitysavuista. Niiden poistaminen tai nopea, suuri leikkaus johtaisi taloudelliseen katastrofiin arvaamattomin seurauksin. Siinä ollaan kuin varis tervatulla sillalla puolin ja toisin.
Taksinkuljettajani oli Dar Es Salaamissa olevan kristillispohjaisen Luther Housen (siellä kamerani ja nauhurini tosin varastettiin hotellihuoneesta) suosittelema ja kohtuullista englantia puhuva kaveri.
Kyyti maksoi selvästi enemmän kuin muissa takseissa, mutta auto oli ilmastoitu. Se oli suuri etu yli 30 asteen kosteassa helteessä.
- Miten Tansaniassa rikastuu, kysyin.
Kaveri meni mietteliääksi. Hän itse näytti hyvin toimeentulevalta, koska hänellä tuntui olevan jatkuvasti ulkomaisia, paremmin maksavia asiakkaita. Taisi olla kaksi autoakin ajossa.
- Rikastut, jos olet poliitikko tai vaikutusvaltainen virkamies, kuljettaja sanoi ja osoitti kaupungin pohjoispuolella olevia hienoja taloja.
- Miksi he rikastuvat?
- Korruptio on niin yleistä, ja voit tehdä edullisia lehmänkauppoja.
- Pystyisitkö itse ostamaan tuollaisen talon, osoitin arviolta parisataneliöistä taloa tien varrella?
- Ei mitään mahdollisuutta, ehkä joskus myöhemmin, jonkin pienen talon paljon kauempana keskustasta, jos hyvin menee.
- Entäs tavallinen työntekijä?
- Ei niillä ansioilla täällä taloja ostella.
Keskustelu jäi siihen. Vasta tulomatkalla taksimies kysäisi, että mitenkä Suomessa voi rikastua?
- Jos tekee kovasti töitä, säästää ja on rehellinen taikka onnistuu liike-elämässä vastasin pyöreästi.
Miestä vähän mietitytti kun painotin niin monta kertaa kovan työn ja rehellisyyden merkitystä Suomessa. Selitin, että jos saa Suomessa huonon maineen työntekijänä tai liikemiehenä, niin minun mielestäni rikastumisen tain ainakin vaurastumisen mahdollisuudet vähenevät.
- Eikö teillä Suomessa ole korruptiota?
- No jaa, onhan sitäkin, mutta aika vähän. Kyllä me suomalaiset olemme varsin rehellistä kansaa, vastasin ylpeyttä tuntien.
En tiedä uskoiko taksinkuljettajana puheitani, mutta kyllä hänellä silloin tällöin oli ollut suomalaisia asiakkaita. Suomen antama, pitkäaikainen kehitysapukin oli tuttua.
- Pystyykö tavallinenkin työntekijä Suomessa ostamaan talon?
- Kyllä pystyy, ellei ole aivan pienituloinen. Meillä on pitkäaikaisia, halpakorkoisia lainoja.
- Mutta mitenkä Suomessa sitten rikastuu?
- Vaikkapa niin, että perustaa yrityksen, onnistuu laajentamaan sitä ja myy pois vanhemmilla päivillään hyvällä voitolla.
- No, nyt minä ymmärrän miten Suomessa voi rikastua, taksimies vastasi ja tämä keskustelu päättyi siihen.
Tämä nyt oli tyypillinen journalistinen lähde, jollaisia isojenkin tiedotusvälineitten edustajat käyttävät. Usein aika hyvä itse asiassa.Taksimiehet ennakoivat ekonomisteja aikaisemmin lamankin tulon. Kyydit vähenevät. Ekonomistit havaitsevat tilastoistaan tämän vasta paljon myöhemmin.
Keskustelu taksimiehen kanssa tuli mieleen kun YLE Radio Suomen Metsäradiossa lähetettiin tällä viikolla (30.8.2010) Tansanian metsäpolitiikka käsittelevä toinen juttuni.
Ketä juttu kiinnostaa, niin se löytyy Metsäradion kohdalta osoitteesta areena.yle.fi
Suora osoite ohjelmaan parin kuukauden ajan on
http://areena.yle.fi/audio/1240075
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Metsäradio.:
Tansanian metsien laittomat hakkuut 30.8.2010
Suomi on vahvasti mukana kehittämässä Tansanian metsätaloutta kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Kehitysusko joutuu kuitenkin koetukselle, kun suomalainen metsäasiantuntija havaitsee, että laittomat hakkuut ovat maan tapa, korruptio yleistä ja metsätkin ovat vähenemässä.
Tansanian laittomista hakkuista ja hiilenpoltosta kertoo Veli Juola, joka työskenteli kolme ja puoli vuotta maassa metsäasiantuntijana. Häntä haastatteli Tansaniassa itsekin käynyt Matti Laitinen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------