Kallasvuon työttömyyskorvaus yli 2000 € päivässä

Jos Nokian erotettu toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo on älynnyt liittyä Yleisen tyttömyyskassan YTK http://www.ytk.fi/ jäseneksi, niin työttömyyskorvauksena tulee kassan päivärahalaskurin mukaan runsaat 2300 euroa työpäivässä eli noin 50 000 euroa kuukaudessa ennen veroja.

 

Olli-Pekka Kallasvuo. Kuva YLE

Suuntaa antava laskelma perustuu julkisuudessa olleisiin palkkatietoihin.
Toimisopimuksensa ehtojen mukaisesti Kallasvuo on sopimuksen päättymisen yhteydessä oikeutettu saamaan yhteensä noin 4,6 miljoonan euron korvauksen, joka vastaa 18 kuukauden peruspalkkaa ja tavoitebonusta.”

Ei hassumpi sijoitus sillä ” Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenmaksu kalenterivuodelle 2010 on 99 euroa”. Kassan taloudelle Kallasvuo tosin olisi pieni katastrofi.

Lisäksi kassan sääntöjen mukaan ” pääomatulot eivät pienennä työttömälle maksettavaa päivärahaa”.

Kun aikanaan työttömyyspäivärahalla ei ollut kattoa, niin nykyisin ” Ns. kattosäännöksen mukaan työttömän päiväraha ja lapsikorotukset eivät yhteensä voi ylittää 90 % hänen päivärahansa perusteena olleesta YEL- tai TyEL-työtulosta. Tällaiset tilanteet ovat käytännössä harvinaisia”.

Kallasvuon tapauksessa työssäoloehtokin täyttyisi.
Pääsääntöisesti oikeus etuuksiin syntyy muiden edellytysten täyttyessä, kun olet ollut työttömyyskassan jäsen 34 kalenteriviikkoa ja lisäksi olet ollut viimeisen 28 kuukauden aikana yhteensä 34 viikkoa työssäoloehdon täyttävässä työssä.”

Sitä en tiedä onko Olli-Pekka Kallasvuo YTK:n jäsen vai ei, mutta varsinaista estettä sille ei olisi. Moni isompi ja pienempi esimiesasemassa oleva on kyllä liittynyt kaiken varalta työttömyyskassan, YTK:n tai muun, jäseneksi. Eihän sitä koskaan tiedä, eivätkä kaikki saa kultaista kädenpuristusta lähtiäisiksi.

Vaikka Kallasvuon työttömyyskorvaus olisikin huikean suuri, niin hänen peruspalkkaansa verrattuna se olisi vain noin viidennes. Tosi leveään elämään tottunelle siinä olisi aluksi hieman opettelemista, vaikka leipä yhäkin olisi varsin leveää. Noin 16:n keskituloisen yhteinen kuukausipalkka.

Työttömyyskorvausjärjestelmä on tehty sosiaalisista syistä sellaiseksi, että se suosii pienituloisia. Sen jälkeen leikkuri alkaa purra jyrkästi.

Esimerkiksi 2000 euroa bruttona ansaitseva (ilman lapsikorotuksia) saisi laskurin mukaan vajaat 1200 euroa. Prosentteina 60 eli saman kuin täydellä eläkkeellä olisi..... tosin vain 500 työpäivän ajan.

Se sattuu olemaan sama 18 kuukautta, jota vastaavan summan Kallasvuo saa Nokialta entisen peruspalkkansa ja bonustensa mukaan. Lisäksi vielä 100 000 Nokian osaketta, jotka eivät vaikuttaisi työttömyyskorvaukseen.

Jos bruttokuukausiansiot olisivat 4000 euroa, niin työttömyyskorvausta tulisi laskelmallisesti noin 1750 euroa. Se on enää noin 44 prosenttia entisestä palkasta.

Nettosummina laskettuna prosentit ovat hieman suurempia, koska ansioitten pienetessä työttömyyskorvauksestakin vähennettävä vero pienenee. Hyvin pienituloisilla apuun tulevat myös erilaiset sosiaalituet. Lopputuloksena onkin sitten ns. kannustinloukku, joita on yritetty purkaa huonolla menestyksellä.

Työttömänä olosta minulla on omakohtaisiakin kokemuksia lama-ajalta, kun vuonna 1992 olin suurimman osan työttömyyskortistossa. Tulipahan ainakin perehdyttyä perusteellisesti silloin kovin passivoivaan järjestelmään.

Mutta olisi siitä hyötyäkin. Tein monta Vallan vaiheilla – radio-ohjelmaa, joissa työ- ja sosiaaliministerit joutuivat tiukille. He kun eivät aina tienneet käytännössä millaista on olla työtön tai sosiaaliturvan varassa.

YLE:n Elävästä arkistosta löysin yhden vanhoista jutuistanikin vuodelta 2007: Työllisyyspolitiikan historiaa ja uusia haasteita

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=5&t=&a=6692

 

 

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto