Su 26.03.2006 @ 19:48admin

Venäläisiä ajatuksia

Haastatteltavanani oli viime viikolla Venäjän suurlähettiläs Vladimir M.Grinin. Haastattelu tehtiin Venäjän suurlähetystössä Helsingissä, käytännössä siis kuin Venäjän maaperällä.

Mieleen muistui kuinka Neuvostoliiton aikana tähän samaan rakennukseen oli poliittisesti suorastaan tungosta. Kaikki eteenpäin pyrkivät poliitikot halusivat olla hyvissä kirjoissa ´Tehtaankadulla´.

Mielistely meni välillä liiankin pitkälle, mutta siihen aikaan, 1970- ja 1980 – luvulla, se oli maan tapa, josta nykyisin ei olla enää kovin ylpeitä.

Tällaisia ajatuksia tuli mieleen aloittaessani suurlähettiläs Grininin haastattelun. Kysymykset olivat välillä hankalia, mutta vastaukset selkeitä. Asioista voitiin puhua asioina.

Tämänkaltainen keskustelu Neuvostoliiton aikaan ei olisi ollut yksinkertaisesti mahdollista. Toimittajakin olisi leimattu ´neuvostovastaiseksi´, jos hän olisi kysynyt, kuten nyt kysyin, miksi itärajamme takana Venäjän asevoimia vahvistetaan tuntuvasti.

Näin ajat muuttuvat. Venäjä on nyt Neuvostoliiton jälkeen taas Venäjä ja Suomi on Suomi kuten ennenkin. Geopolitiikka ei ole muuttunut, ideologiat ovat. Kauppaa käydään kuitenkin aina ja elellään päivästä toiseen. Toivottavasti hyvässä sovussa.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto