Jos Suomi olisi kuin Peru...

Lima, Peru
Jos helsinkilaisen kerrostalomme avara tontti olisi Perun paakaupungissa Limassa, niin tonttia kiertaisi korkea tiilimuuri, jonka paalla olisi teravia lasinpalasia ja niiden paalla sahkoaita. Raskaan rautaportin kautta paasisi pihamaalle. Sisaankaynnisssa paivystaisi 'talonmies' 24 tuntia aseen kanssa tai ilman.

Limalainen pelkaisi taloamme. Ei aitoja, ei mitaan, ja silti suomalaiset tuntevat olonsa hyvin turvalliseksi. Ovatkohan he ihan oikeasti yhta sinisilmaisia kuin silmansa? Kummallista tama suomalaisten elama.

Perun presidentti Alan Garcia esitti vetoomuksen Machu Picchun aarteiden palauttamisesta pääkaupunki Limassa, mielenosoitusmarssin yhteydessä, 5. marraskuuta 2010.

Kuva: EPA / Paolo Aguilar
 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Jos olisin alkanut pelata kaikkia ulkoministerion Perun matkustustiedotteen vaaroja, niin koko Perun matka olisi jaanyt tekematta. Se olisi ollut todella vaihinko ja Machu Picchukin nakematta.

Ulkoministerion matkustustiedotte:
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=66386&nodeid=1573...

Ensimmainen lause on:
“Peru on melko turvallinen matkailumaa. Valta mielenosoituksia seka matkustamista Huancavelican, Ayacuchon ja Juamin maakuntiin.”
(Tarkennus: miksi menna alueille, jossa huumesotaa kaydaan)

Varsinaisen tiedoteosan ensimmainen lause kuitenkin on:
“Perussa ovat viime aikoina lisaantyneet matkailijoihin kohdistuneet aseelliset ryostot.”

Mita siis uskoa?

Tallaisten matkustustiedotteiden hyva puoli on, etta ulkoministerio on puhdistanut niista kaunistelevan, dipolomaattisen kielensa. Matkailijan ei kannata kuitenkaan kuvitella, etta vaara vaanii jokaisen nurkan takana. Oma terve jarki ja normaali varovaisuus on aina paikallaan maassa kuin maassa.

Kuka kaskee esimerkiksi Helsingissa menemaan lauantai-iltana tuiterissa rautatieaseman nurkille hortoilemaan. Oma syynsa, jos tulee hakatuksi tai ryostetyksi.

Siis oma syyko? Ei kait, yhteiskunnanhan pitaisi olla sellainen, etta ketaan ei ryosteta, raiskata, mukiloida, huiputeta ….... niin pitaisi, mutta kun maailma ei ole viela valmis. Ei Suomessakaan.

Lima oli kuulemma parisenkymmenta vuotta sitten varsin turvaton kaupunki. Sen jalkeen turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota. Yksinkertaisesti poliiseja ja aseistettuja turvamiehia on lisattu joka puolelle. Kauheaako? Eiko valistuksella ole saatu mitaan aikaan? En tieda.

Joka tapauksessa poliisien ja monien turvamiesten oikealla lonkalla roikkuu nakyvasti jarea revolveri. Kotelon paalla on valmiina kuusi isoa patruuna, jos lisaa tulivoimaa tarvitaan nopeasti.

Tuollainen varmasti alkaa pelottaa jo roistojakin. Mina kuitenkin tunsin oloni varsin turvalliseksi, vaimoni tosin minua vahemman. Asuimme Mirafloresin alueella, joka kuuluu Liman parhaimpiin, keskustassa on rauhattomampaa.

Suomessakin oli aikanaan passipoliiseja kaduilla, mutta eipa enaa. Ajelevat enaa vain autoillaan edestakaisin. Kylla kaipaisin niita konstaapeli Reinikaisia takaisin, mutta ei kuulemma ole rahaa.

Perulaiset niin Cuzcossa kuin Limassakin olivat harvinaisen ystavallisia ja auttavaisia, vaikka espanjankielesta oli muistissa vain muutamia sanoja.

Yhtaan ei pelottanut ajella maaseutubusseilla paikasta toiseen. Eika ollut kallista: kahden tunnin matka 3 – 5 solia ( noin 1 -1,5 euroa). No, eivathan yleiset bussit suomalaisten veroisia olleet, mutta matka niillakin taittui.

Onko Peru sitten jotenkin erityisen turvaton ja rikollinen maa? Eipa oikeastaan. Afrikassa, Dar es Saalamissa, oli pahempaa. Ei Venajallakaan Suomeen verrattuna turvallista ole. Turisteja huitajaan kuten melkein missa tahansa maailamssa ja tavaroita varastellaan.

Minkahan takia monet suomalaiset turistit kuvittelevat, etta suurimmassa osassa maailmaa asiat olisivat yhta jarjestyneita ja turvallisia kuin Skandinavian maissa....Saksasta nyt puhumattakaan.

Me olemme poikkeus maapallolla. Kylla varmaan perulaista ihmetyttaisi tulla Suomeen, kuin lintukotoon.

Toista se on Perussa ja nyt lainaan ulkoministeron matkustustiedotetta:

“Suositussa matkailukaupungissa Arequipassa, mutta muuallakin Perussa on viime aikoina ollut joitakin ulkomaalaisiin turisteihin kohdistuneita taksiryostoja, joissa autoon on hetken matkustamisen jalkeen noussut pari, kolme ulkopuolista. He ovat kidnapanneet turistit useaksi tunniksi, vineet nailta arotavarat ja vaatineet pankkikortin tunnuksia, minka jalkeen on kayty tyhjentamassa pankkitili.”

Tallaistakin sattuu, mutta ei se maan tapa ole. Kannattaa noita takseja kuitenkin vahan vilkaista ennen kuin sisaan astuu. Taitaa olla suurin osa enemman tai vahemman laittomia. Kysy ensin hintaa, pane ovet ja ikkunat lukkoon alaka ota matkalta muita kyytiin.

Vaihtorahatkin kannattaa tarkistella, silla vaaraa rahaa on paljon liikkeella. Kokemusta on, pari kertaa tuli vaara 5:n solin kolikko ja kerran 50:n ( noin 15 €)

Niin viela yksi juttu: ala kuvittele, etta jalankulkijoilla olisi Perussa joitakin oikeuksia edes suojateilla. Autoilijoilla sen sijaan on. Perussa Suomen Autoliitto taputtaisi kasiaan.... vai taputtaisiko?


 

1 kommentti

Suomessa "turvallisuuden" tunne on enemmänkin tylsistymistä ja itsemurhapartaallaolevien ihmisten "auttaminen", eli pitää heidät väkisin elossa. Asun perussa, ja tykkään eikä voisi vähempää kiinnostaa jos minut ryöstettäisiin. Luuserit mittaavat onnellisuutensa rahassa! Perun köyhimmät ovat 10 kertaa iloisempia kuin perun rikkaat, ja perun rikkaat ovat 10 kertaa iloisempia kuin perus-suomalaiset.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto