To 05.10.2006 @ 22:27admin

Kuolema käy kalliiksi perillisille

Jos eläminen on kallista, niin kalliiksi kuoleminenkin käy perikunnalle. Näin on varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla.

Tällaisia asioita laskeskelin tehdessäni Vallan vaiheilla – ohjelmaani (ensilähetys 5.10. 2006) perintöverotuksen kiemuroista.

Pelkkä kuoleminen hautaustoimiston kuluineen, lehti-ilmoituksineen, tarjoiluineen ja hautausmaksuineen vie helposti 2000 – 3000 euroa. Hautakivi, jos sellaisen haluaa, tähän ei vielä sisälly.

Maaseudulla hautaan pääsisi pääkaupunkiseutua halvemmalla, mutta kuka sitä nyt tällaista eläessään suunnittelisi.

Voi että tämäkin harmi sen lisäksi, että pääkaupunkiseudulla on ollut tuhottoman kallista jo elää. Asunnotkin maksavat kaksi, jopa kolme kertaa enemmän kuin vaikkapa Kotkassa tosi halvasta Pieksämäestä puhumattakaan.

Että, miksikäs kuollut enää tällaisia murehtisi? Ei murehdikaan vaan perikunnan harmihan hautaaminen on ja tämä on vasta alkua.

Ajatellaan nyt tuollaista ihan perinteistä avioparia, jolla on pari lasta. Kerrostaloasunto, 4 h + k, keskivertoalue, Helsingin hinta 300 000 euroa. Sama maksaisi Jyväskylässä vastaavalla, keskihintaisella asuntoalueella suurinpiirtein puolta vähemmän.

Sittenpä toinen aviopuoliso sanoo ikuiset hyvästit. Kahdelle lapselle pamahtaa kummallekin noin 5000 euron perintövero (näin verottaja pyynnöstäni laski) kuolleen vanhemman osuudesta asuntoon, johon leski saa jäädä lain mukaan asumaan loppuiäkseen.

Aivan vastaavan asunnon perintövero Jyväskylässä olisi vain noin 1 600 euroa. Halvemmilla paikkakunnilla vieläkin vähemmän. Olisi siis kannattanut pysyä eläessään siellä, eikä lähteä kalliiseen ruuhka – Suomeen..... jos vain olisi ollut töitä.

Jos kyseessä olisi avopari, niin asiat olisivat tosi kehnosti. Leskellä ei ole oikeutta jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin, ei varsinkaan jos se on ollut toisen puolison nimissä. Perikunta tietysti voi olla pitkämielinen eikä vaadi heti osuuttaan.

Entäs uusperheelliset avoparit, joita on yhä enemmän? Uusperheellisten perintöongelmat ovat niin mutkikkaita etten edes yritä käsitellä niitä. Täysin kohtuuttomia tapauksia tulee ja aivan lain mukaan.

Onneksi poliitikot ovat lupailleet perintöverotukseen korjausta vaalien jälkeen. Toivottavasti edes pahimmat kohtuuttomuudet saadan silloin korjatuksi.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto