To 24.05.2007 @ 18:18admin

Suomestako EU:n viinien ylituottaja?

Ranskassa, Bodeauxissa, käydessäni tuli mieleen, että suomalaiselle maanviljelijälle saattaa 100:n vuoden kuluttua tarjoutua mahdollisuus ryhtyä viininviljelijäksi ja valmistajaksi. Ei tämä nyt ihan mahdotonta ole, jos ilmastonmuutos jatkaa nykyistä kulkuaan.

Yleislinjahan on tämä. Eteläisen Euroopan maita alkaa vaivata yhä pahemmin kuivuus, liika kuumuus ja epävakaiset säät.
Suomessa ilmasto lämpenee, mutta ei liikaa. Kesäkaudella päivät ovat pitkiä ja valoa riittää.
Siinäpä saattaa viinikin alkaa viihtyä eteläisen Suomen pelloilla.

Enää maanviljelijän, joita nykyisin sanotaan maatalousyrittäjiksi, ei tarvitse ostella naapureilta lisäpeltoja tilansa kannattavuuden turvaamiseksi. Viinitilalla kun riittää jo kuutisen hehtaaria tuottamaan niin paljon rypäleitä, että niistä saatavilla viinituloilla pysyy leivän syrjässä kiinni. Puhumattakaan, jos viinipeltoa on 50 tai peräti 100 hehtaaria. Silloin voi jo ajella uudella mersulla.

Mutta kuinka paljon sitten ilmaston tulisi lämmetä, jotta viini kasvaisi Helsingin ja Turun korkeudella? Kohtalaisen paljon. Vuoden keskilämpö Bordeauxissa on 12,4 astetta, mutta Helsingissä vain 5,6 astetta.
Toisaalta ilmaston arvioidaan lämpenevän ainakin pari astetta, mutta jopa noin 5,5 astetta sadassa vuodessa. Kyllä silloin viini alkaisi Suomessa kasvaa. Harmi vain, ettei tämän kirjoittaja sitä koskaan näe.

Entä miten kävisi viinintuotannolle EU:ssa..... edellyttäen, että Euroopan Unionia on sadan vuoden päästä ylipäätään olemassa? Olipa tai ei, niin mantere kuitenkin säilyy ja viiniä tuotetaan. En nimittäin oikein usko siihen, että ihmiset heittäytyisivät niin raittiiksi, että viini ei enää menisi kaupaksi.
Ranskalaiset tosin ovat vähentäneet viinin kulutustaan vuodesta 1960 lähtien lähes puoleen. Nyt viiniä menee vain 58 litraa henkeä kohti, kun ennen sitä kului noin 100 litraa.

Kaiken lisäksi ns. uudet viinimaat kuten Chile, Etelä-Afrikka, Australia ja Yhdysvallat ovat vallanneet EU-maiden viinimarkkinoita.
Jos tuo viini sitten äityisi kasvamaan täällä Suomessa, niin markkinamiehethän keksisivät heti, että täällä kasvaa ARCTIC VINE.

Tehdessäni tämän viikon Vallan vaiheilla - ohjelmaani ( ensilähetys 25.5. 2007) viinin ylituotannosta ja EU:n maatalouspolitiikasta koin karvaan pettymyksen. Maisteltuani Bordeauxissa ja Saint-Emilionissa ranskalaisia laatuviinejä, ei ennen aivan kelvollinen 7:n euron viini Alkosta ostettuna maistunutkaan miltään.
Täytyy sanoa, että viineissä on eroja.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto