Tällaista on olla eläkkeellä
Eläkeikää lähestyvä tuttava kysyi minulta pelonsekaisesti millaista on olla eläkkeellä?
- Ei hassumpaa, vastasin vähän yli kahden vuoden kokemuksella ja lisäsin, että on ihan vain oma vika, jos ei keksi mitään tekemistä eläkkeellä.
Näin on ainakin pääkaupunkiseudulla, jossa asun, mutta kyllä sama pätee missä muualla tahansa. Pitää itse aktiivisesti etsiä mieleistään tekemistä ja sitä kyllä on.
Nyt eletään aikaa, jolloin moni suuriin ikäluokkiin kuuluva yleläinenkin on siirtymässä tai jo siirtynyt eläkkeelle. YLE:n poliittisimmassa vaiheessa palkattiin paljon kullekin puolueelle ´sopivia toimittajia´ ja ilmeisesti muitakin työntekijöitä. Heitä yhdisti kuitenkin yksi asia: suunnilleen sama ikä. Organisaatioon muodostui likimain samanikäisten möykky.
Sama YLE:ä odottaa runsaan parinkymmenen vuoden kuluttua. Senkin ajan 30 – 40 - kymppiset palkkaava, kuten nytkin ovat tehneet, ikäisiään tai mieluummin itseään hieman nuorempia ja heittävät ikääntyneitä ulos.
En usko tämän asenteen muuttuvan millään johtamistaidon viisailla kursseilla, vaikka toisin opetetaan. Ihmiset vain ovat sellaisia.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/05/tyomarkkinoilla_jo_45-vuotias_alka...
Minä olin niitä onnekkaita yleläisiä toimittajia, jotka saivat mahdollisuuden työskennellä yli alimman eläkeikän. Jäin eläkkeelle 65 – vuotiaana. Kiitos siitä. Toimittajan työhän on kiinnostavaa, mutta vanhemmalla iällä alkaa painaa kuten mikä muu työ tahansa.
Suhtautuminen eläkeläisiin niinYlessä kuin monissa muissakin työpaikoissa on osittain muuttunut. Ennen ihmeteltiin, osin vieläkin, miksi ihmeessä eläkeläinen vielä silloin tällöin haluaa tehdä työtä. Ajat kuitenkin muuttuvat, tosin hitaasti.
Miksi ihmeessä eläkeläisten osaamisen hyödyntäminen ei voisi olla aivan luonnollinen asia? Yhdysvalloissa näin on. Ainakin joitakin vuosia eläkkeellä olleen osaamista voisi hyödyntää, mutta ei ikuisesti. Toisaalta kyllä iäkäskin uutta oppii, mutta hieman hitaammin kuin nuori. Niin, jos itsellä vain on halua oppia.
Teen edelleen silloin tällöin Ylelle radiojuttuja, mutta ei se mikään elämän pääsisältö eläkkeellä ole. Onpahan vain täydennys.Viimeksi haastattelin Palermon entistä, mafianvastaista pormestaria Leoluca Orlandoa. Hän on nykyisin Iltalian parlamentin alahuoneen jäsen ja pääministeri Silvio Berlusconin kärkäs arvostelija.
http://yle.fi/radio1/asia/puheenvuoroja/sisilia_ja_eu_30262.html
Minua on siunattu myös lapsenlapsilla ja monilla yhdistystoiminnan hommilla, joten tekemistä riittää.
Sitä välillä vain ihmettelen kuinka monet eläkeläiset ja eläkeläisjärjestöt arvostelevat eläkkeiden taitettua indeksiä ja vaativat sen poistamista. Siis sitä, että minun eläkkeeni pitäisi nousta samaa tahtia kuin palkkojenkin etten jäisi työssä olevien ansioista suhteellisesti jälkeen.
Eihän tässä ole mitään järkeä? En minä voi perustella eläkkeeni nousua työni tuottavuudella, kun en pääsääntöisesti työtäkään tee. Siitä kyllä voi aina kiistellä ovatko jotkut freelance- palkkiot liian pieniä.
Olen eläkkeeni laskutapaan aivan tyytyväinen. Elinkustannusindeksi nostaa eläkettäni 80 prosenttia ja palkkojen nousu 20 prosenttia. Minua kiinnostaa vain se, saanko eläkkeelläni leipää, voita (syön sitä nykyisin entistä enemmän), makkaraa ja muita elintarvikkeita saman verran kuin ennenkin vai en. Vasta sitten, jos hinnat nousevat enemmän kuin eläkkeeni, niin nostan metelin.
Työssä olevien palkat saavat mennä omia aikojaan, en ole kateellinen. Tosin työssä olevat saattavat olla kateellisia minulle, jos nyt heidän ostovoimansa itse asiassa heikkenee ja minun ei. Joskus voi käydä niinkin, tosin harvemmin.
Mielenkiintoista eläkkeellä on ollut tutustua julkiseen terveydenhoitoon. Ylessä työterveyspalvelut olivat,lienevät vieläkin, erinomaiset. Mutta yritäpäs julkisella puolella päästä erikoislääkärille tai hammashoitoon. On opittava jonottamaan ja valittamaan ehkä enemmänkin kuin olisi tarpeen vain päästäkseen kohtuuajassa tarvitsemaansa hoitoon.
Mutta mikäpä tässä toistaiseksi on eläkkeellä ollessa, kun terveys on aika hyvä ja en ole elänyt kuten valtio: yli varojen ja jatkuvasti velkaantuen. Onnea vaan Suomen uusi hallitus omien ja muiden maiden poliitikkojen vanhojen virheiden korjaamisessa.