Pe 12.12.2008 @ 22:08admin

Seksuaalista häirintää on vaikea määritellä

 
Kun seksuaalinen häirintä on jälleen päivän uutisia, niin julkaistaan taustaksi uudelleen alkuvuodesta kirjoittamani blogi. Se on jälleen ajankohtainen.
Tässä päivän uutinen:
 
"Helsingin Sanomien kirjoitus seksuaalisesta häirinnästä eduskunnassa tuo syytteet jutun kirjoittajalle ja lehden kolmelle päällikkötoimittajalle. Syyttäjä Simo Kolehmainen vaatii heille rangaistusta törkeästä kunnianloukkauksesta.
Toimittajat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin."
Oikeus sen aikanaan ratkaisee.
Eduskunnassakin tutkittiin miten seksuaalinen häirintä on koetttu. Tässä tutkimus ja blogi tammikuulta 2008 uusintana.
Ma, 28/01/2008
Mikä on seksuaalista häirintää?

Olen viime päivinä ihmetellyt miten seksuaalinen häirintä oikein määritellään, jos joku minut joskus sellaisesta oikeuteen vetäisi.

Taitaisin olla aika heikoilla, sillä toisen sukupuolen pelkästä KOKEMUKSESTA riippuu miten kukin asian tulkitsee.

Otetaan esimerkiksi kohua herättänyt eduskunnan virkakunnan tasa-arvoselvitys. Siinä selvitettiin palkkausta, uralla etenemismahdollisuuksia ja muita työelämään liittyviä asioita.

Se ainoa kohua herättänyt kysymyspatterin osio oli otsikoitu:
Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä

Raportin tässä osassa painotettiin, että ´on ensiarvoisen tärkeää muistaa, että yksikin häirintätapaus on aina liikaa ja raportoituun häirintään tulee suhtautua erittäin vakavasti´.

Minua tasa-arvon kannattajana ja ikuisena mielipidetutkimusten epäilijänä alkoi kiinnostaa mitä ja miten oli kysytty. Pyysin siis eduskunnasta koko raportin ja sain sen nopeasti. Kiitoksia hyvästä palvelusta.

Kysymys: Onko joku eduskunnassa viimeisen vuoden aikana: Esittänyt vartaloosi tai seksuaalisuuteesi kohdistuvia huomautuksia jotka olet kokenut ikäviksi?
(tulos: naiset 21%, miehet 5%)

Avainsana niin tässä kuin muissakin kysymyksissä on OLET KOKENUT. Mistä minä siis voin tietää miten eri ihmiset kokevat aivan samat asiat?

Jos sanoisin, että oletpas hoikistunut ja tullut hyvännäköiseksi, niin miten vaikka työtoveri (nainen) sen kokee?

Yksi sanoo, oi kiitos, mutta toinen alkaakin epäillä mihin minä oikein pyrin ja kokee asian loukkaavana.

Vartaloon kohdistuva huomautus olisi sekin, että sanoisin toisen pyöristyneen (kauniisti) sitten viime näkemän. Taitaisi olla viisaintä jättää kumpikin huomautus sanomatta.

Kysymys: Puhunut kaksimielisyyksiä tai härskejä juttuja, jotka olet kokenut loukkaaviksi?
(Tulos: naiset 32%, miehet 9%)

Jälleen sana KOKENUT. Sotien jälkeen syntyneenä olen kyllä kuullut kaikenlaisia juttuja, kertonut niitä joskus itsekin, mutta asenteet muuttuvat. Mistä kukaan nainen tai mies ei 1970 – luvulla olisi kokenut loukkaantuvansa, niin tänään rima tuntuu olevan kovin matalalla.

Tai sitten rima on joillakin niin korkealla, että aivan korvia punottaa, kun kuuntelee nuorten naisten ja miesten vituttelua ja haistattelua aivan kuin luonnollisena asiana.

Kysymys: Pitänyt esillä kuvia tai muuta materiaalia, jonka olet kokenut loukkaavaksi?
(Tulos: naiset 7%, miehet 2%)

Mitähän tuohonkin sanoisi? Jos luen Hesaria ja siinä on sivun kokoisia uimapukumainoksia vähäpukeisista naisista, niin pitäisikö äkkiä kääntää sivua, jos työtoveri tulee lähettyville. On niitä vähäpukeisten miestenkin tosi seksikkäitä mainoksia.

Autokorjaamoiden perusrekvisiittaan kuuluvat tyttökalenterit seinillä, mutta eivät ne näytä suurempaa ärtymystä herättävän.

Kysymys: Lähettänyt sinulle epäasiallista postia, sähköpostia tai soitellut tavalla jonka olet kokenut ahdistavaksi?
(Tulos: naiset 12%, miehet 2%)

On sitä epäasiallistakin sähköpostia kuvineen minulle tullut, mutta huumorimielessä tutuilta naisilta. Niin, mitähän olisin ajatellut, jos lähettäjä olisikin ollut joku aivan tuntematon tai puolituttu?

Kysymys: Lähennellyt tai kosketellut sinua tavalla jonka olet kokenut fyysisesti epämiellyttäväksi/ahdistavaksi?
(Tulos: naiset 15%, miehet 2%)

Täytyy sanoa, että kun halailut ja poskisuukot alkoivat yleistyä, niin aluksi hieman kyllä ahdisti näin ujoa miestä, mutta nykyisin suorastaan ilahdun kun vanha tuttava, vaikkapa eduskunnan ex-puhemies Riitta Uosukainen tulee vastaan ja koppaa kainaloonsa. Ei ahdista ollenkaan.

Kysymys: Ehdottanut seksiä siten että olet kokenut sen häiritseväksi?
(Tulos: naiset 7%, miehet 0%)

Koko kysymyksen muotoilu hieman ihmetyttää. Ettäkö tuosta noin vaan voisi mennä ehdottelemaan toiselle seksiä? Niin kait ne ajat sitten muuttuvat.

Ennen moisesta olisi saanut kunnon korvatillikan. Nykyisin seksi kaiketi KOETAAN niin tavanomaiseksi, että sellaisia ehdotuksia ei enää saatetakaan KOKEA häiritseviksi, oikeastaan päinvastoin.

(tämän lisäsin muutaman yön nukuttuani) 

La, 02/02/2008
Ajat muuttuvat ja asenteet.

Jos kirjoittaisin blogini nyt, niin lisäisin vielä tämän.
Lähtökohtanahan seksuaalisessa häirinnässä on se kuinka kukin asian kokee. Siis naiset ja miehet.
Suomeen on hyvää vauhtia muodostumassa entistä monikulttuurisempia työpaikkoja tai yhteisöjä yleensä.
Samalla työpaikalla voi olla muslimeja huiveineen ja tottumuksineen. Naista ei sovi ehkä kätellä (koskettaa)tai taputtaa olalle, että hieno juttu kun onnistuit jossakin.
Naisten käyttäytymisestä miesten suhteen minulla ei oikein ole käsitystä.
Suomalainen vapaamielinen pukeutuminen kesäaikaan jo sinänsä on kauhistus.... niin kuin on monelle konservatiiviselle suomalaisellekin.
Sitten on kiinalaisia työkavereita, italialaisia, venäläisiä, lestadiolaisia, kirkkoon kuulumattomia ja kuuluvia, nuoria ja vanhoja jne.
Ota näistä nyt sitten selvää miten kukin asiat kokee kun suunsa avaa.
Voisikohan kehittää kielen, joka on hajuton, mauton, huumoriton konekieli. Vähän kuin virkamiesten käyttämä kieli, jossa yksinkertaisille asioille kehitetään hienolta kuulostava byrokraattine ilmaisu.
Tai on sitten vielä yksi vaihtoehto. Käytetään vain tervettä järkeä.

Matti L.

2 kommenttia

Nimittäin asian mitätöinti tällä tavoin. Eihän raiskaajakaan välttämättä koe raiskaavansa, vaan harrastavansa seksiä.

Ja se seksin esittäjä; olihan Suomella europarlamentaarikko, joka ehdotti naisedustajalle "You and me, go to room". Sen jälkeen sitten oli sitten muuan korppoolainen avustaja, joka kävi suoraan tisseihin kiinni.

Mutta selvähän se, että jos miesten käytöksestä valittaa, siitä rapsahtaa tuomio. Sen sijaan miesten mahdolliset vakavammat seksuaaliset häirinnät hoitelee Itä-Suomen seksuaalirikosten alentamisoikeus, tunnetaan myös Itä-Suomen hovioikeutena.

Yritin hieman pohdiskella miten eri ihmiset kokevat sen mitä sanotaan, mutta pohdiskelua tuntuu olevan vaikea viritellä.

Törkeydet - kuten kiinni käyminen - on jo tietysti selvä asia.

Onkin mielenkiintoista seurata miten oikeudenkäynti etenee. Alkaako oikeus määritellä mikä on sopivaa puhetta ja mikä sopimatonta ja mikä on keskiverto ihminen, jolle voisi sanoa näin, mutta jollekin toiselle taas ei, jotta syytteiltä välttyisi.

Ehdotan, että vanhat kunnon käytössäännöt takaisin, niin ei ongelmia varmasti tule. Teititellään vielä varmuuden vuoksi.

Matti Laitinen.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto