Ma 03.07.2006 @ 17:09admin

Tissimaito ei kelvannut kissalle

Tehdessäni haastattelua Wehmaan kartanon omistajasta, maatalousyrittäjä Nils Grotenfeltistä (Vallan vaiheilla 6.7.2006) kysäisin, että mikä ero käytännössä on luomumaidolla ja tavallisella maidolla.

Jo kysymykseni osoitti kuinka maitokauppiaat, Valio etunenässä, ovat aivopesseet meidät kuluttajat. Eihän ´tavallinen´ maito ole ollenkaan luonnollista. Se on homogenoitu, parhaassa tapauksessa iskukuumennettua säilyvyyden parantamiseksi tai se on Hyla – maitoa laktoosi intoleranssista kärsiville.

Kaiken huippu on rasvaton maito. Sitä sanottiin ennen kurriksi ja juotettiin maalaistaloissa vasikoille. Ihmisille ei tullut mieleenkään juoda sellaista sinertävältä vedeltä näyttävää, omituisen makuista jäännöslientä.

Mitenkä luomumaito sitten eroaa näistä ´jalostetuista´ maidoista? Siten, että luomumaidon pinnalle nousee kerma. Näinhän ei tapahdu enää näissä homogenoiduissa maidoissa.

Tämän opin Nils Grotenfeltiltä, joka harjoittaa kokonaisvaltaista, luonnonmukaista maanviljelyä kaikissa kartanonsa tuotantovaiheissa. Tämä kuulemma kannattaakin ´lannoitemaataloutta´ paremmin.

Tästä tuli mieleeni kaupunkikissajuttu. Vuosia sitten – silloin kun kissamme oli vielä nuori – ajattelin tarjota mökillä lemmikillemme parasta mitä tiesin kissojen ennen rakastaneen. Suoraan lehmän tississtä lypsettyä, tosi rasvaista maitoa. Sitä ne kissat kielipitkällä odottivat navetassa.

Tämän muistaen lähdin ostamaan lähitalosta iltalypsyn aikaan tuoretta maitoa. Mökillä kaadoin muikea ilme suupielessäni kissallemme tissilämmintä luonnontuotetta kuppiin. Kattimme vain nuuhkaisi alkuperäismaitoa eikä sen koommin siihen koskenut.

Ei kaupunkilaiskissa ymmärtänyt mitään hyvän päälle. Oli sekin tottunut juomaan homogenoitua, ei-luonnollista maataloustuotetta. Mutta eihän hyvää ruokaa pidä poiskaan heittää. Annoin maidon seisoa yön yli, kuorin kermat ja hörppäsin kahvin kanssa.

Nyt lähden mökille kermakahveja juomaan, enkä palaa takaisin ennen kuin elokuussa.
Siihen saakka Vallan vaiheilla – ohjelmissa on uusintoja, mutta kyllä niitäkin voi kuunnella.
Hyvää kesää kaikille!

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto