Eläke, kansanedustajan työttömyyspäiväraha

Kun tavallisilla palkansaajilla on työttömyyden varalta ansiosidonnainen tai muu työttömyyspäiväraha, niin kansanedustajilla se onkin nimeltään sopeutumiseläke jo seitsemän edustajavuoden jälkeen.

Työttömyyspäivärahan maksulla on rajansa, mutta kansanedustajan
sopeutumiseläkkeen saa vaikka loppuiäkseen. Eikä tarvitse odotella edes normaalia eläkeikää kuten muiden työttömien.

Aktiiviseen työnhakuunkaan ei eduskunnan jättävää, sopeutumiseläkkeeseen oikeutettua ex - edustajaa pakoteta kuten tavallista työtöntä. Olisipa se soma nähdä entinen ministeri työttömille järjestetyllä pakollisella työnhakukurssilla. Byrokratia varmasti yllättäisi.

Viime eduskuntavaalien jälkeen toistakymmentä ensimmäisen kauden kansanedustajaa jäi uudelleen valitsematta. Nämä epäonniset eivät ole oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen.

Jokunen uutta työtä vaille jäänyt ex-edustaja on voinut joutuakin tutustumaan omakohtaisesti suomalaisen työttömyysturvan ihmeellisyyksiin.

Kansanedustajien eläkejärjestelmä on erinomainen esimerkki miten ahneita ihmiset ovat, jos saavat itse päättää omista eduistaan. Tosin aivan demokraattisesti. Eduskuntahan on maan ylin päättävä elin.

Kansanedustajien eläkkeen laskutapakin oli viritetty viimeisen päälle. Eläke laskettiin ennen viimeisestä palkasta, ei koko edustaja-ajan keskimääräisestä ansiosta.

Jos edustaja sattui olemaan vaikkapa korkeasti palkattu eduskunnan puhemies ja eläkevuodet muuten jo täynnä, niin riskiä eduskunnasta tipahtamisesta ei kannattanut ottaa. Eläke olisi voinut pienentyä, jos ei valittaisikaan eduskuntaa ja pääsi puhemieheksi.

Viimeisiä tämän kultapossukerhon jäseniä oli mm. eduskunnan värikäs puhemies Riitta Uosukainen. On niitä muitakin.

Kun yleistä eläkejärjestelmää sitten muutettiin niin, että eläkettä ei enää laskettukaan viimeisistä työvuosista vaan koko elinaikaisista ansioista, niin eduskuntakaan ei enää kehdannut olla muuttamatta omaa eläkejärjestelmäänsä.

Nykyisin laskentaperusteeena on koko edustaja-aika. Tosin täysi, vajaan 3 800 euron peruseläke kertyy jo 15 vuodessa eli käytännössä neljässä vaalikaudessa. Tavalliset palkansaajat saavat ahkeroida suunnilleen 40 vuotta saadakseen ns. täyden työeläkkeen.

Pitkään eläkeellä olleet kansanedustajat tosin ovat hieman kateellisia nykyedustajille. Heistä monet pääsivät eläkkeelle ennen kuin edustajien palkkoihin tehtiin kuoppakorotus.

Eläkkeen kertymän kannalta kannattaisi muuten poistaa kaikki verottomat päivärajat ja muut etuisuudet ja nostaa reilusti edustajien palkkaa. Silloin koko summasta kertyisi myös eläkettä ja valtiolle verotuloja.

Tämä vaihtoehto tosin taitaisi ajanmittaan tulla kalliimmaksi kuin nykyinen järjestelmä.

Eläkkeellä olevia kansanedustajia (noin 400) muuten on kaksi kertaa enemmän, kuin varsinaisia kansanedustajia. Tätä vauhtia eduskunnan meidän kaikkien verovaroista maksettavat eläkemenot ylittävät pian istuvien edustajien varsinaiset palkkamenot.

Siinäpä puhemies Sauli Niinistölle vinkki: ota eduskunnan eläkejärjestelmä suurennuslasin alle, kun muittenkin palkansaajien eläkesäännöksiin mietitään heikennyksiä.

 


 

2 kommenttia

He. Olen kateellinen. Mitenkäs tuon mallin pystyisi siirtämään minunkin työpaikalleni? Olisi useampi kausi takana täysin tunnein vaan ei näy työeläkeotteeseen kertyneen lisäeuroja edes luvattavaksi saati lunastettavaksi. Siksipä tahtoisin minäkin päättää omasta palkastani. Kunhan tuo pomo vain olisi samaa mieltä. Ja joku joka sitten maksaisi sen haluamani eläkkeen. Haluaisikohan joku äänestää minua eduskuntaan vaikka vain neljäksi kaudeksi? Saattaisin jaksaa 67 ikävuoteen asti, josko herra F tahtoo...

Kokoomuksen Raija Vahasalo esittää, että kansalaiset voisivat äänestämällä vaikuttaa presidentin eläkkeeseen. Ei vittu tereve.. Kansanedustajat eivät ole itse laskemassa omia eläkkeitään niin mitä vittua sitte tarvii käydä Presidentin palkkoihin kiinni.. Laskisivat omiansa, ku ovat niin vitun mitättömiä päätöksissäkään.. Sotilasvalta eläkööön!!

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto