Tulta munille todelliselle tasa-arvolle

Pyykkejä ja ikkunoita pestessäni kuuntelin tahattoman huvittavalta kuulostavaa `Tulta munille´- feminististä YLE Radio 1:n ohjelmaa 21.3.2009. Siitä tuli oikein nostalginen olo, aivan kuin olisin ollut 1970 – luvulla.

Silloin taistolaisten (kommunistien Moskovalle lojaali siipi) väite oli, että jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan. Saman tien olet neuvostovastainen.

Jos siis suhtauduit kriittisesti Neuvostoliittoon olit pian Suomen ja Neuvostoliiton hyvien naapuruussuhteiden edelleen kehittämistä vastaan.

Mitäpä tähän kehäpäätelmään olisi voinut vastata leimautumatta pian vaikka miksi. Moni oli viisaasti hiljaa.

Mutta palataan tähän Tulta munille – ohjelmaan. Sovinistitestin piti paljastaa kuinka sovinistinen toimittaja Aarno ´Loka´ Laitinen on (ei muuten mitään sukua minulle). Voi millaisia kysymyksiä sovinistitestissä oli!

Esimerkiksi seuraava,  kyllä vai ei.

 On kiva rapsutella munia tv:tä katsellessa.

Kuuntele sovinistitesti

(Käytä Firefox - selainta kuunteluun, jos Internet Explorer ei toimi)

 Ainakin minua nauratti makeasti koko kysymyspatteri. Suuri humoristi tuo Anne Moilanen taitaakin olla, vaikka kovin tosikolta radiossa vaikuttaa. Ja niin liikuttavan asenteellinen.

Moni taistolainen aikanaan uskoi ihan tosissaan sen mitä julistivat. Siinä se propagandistin sudenkuoppa onkin, alkaa uskoa kritiikittömästi omaa propagandaansa. Mutta se on historiaa, Neuvostoliittoakaan ei enää ole.

Lapsenlapsia kyyditessäni kuuntelin myöhemmin aivan toisenlaisen radio- ohjelman, YLE Radio 1:stä senkin. Eve Mantu ´Kaapinpaikka´- ohjelmassa jututti Miesten tasa-arvoyhdistyksen puheenjohtajaa Juuso Ernoa ja varapuheenjohtajaa Pasi Malmia.

Ohjelmat erosivat kuin yö ja päivä toisistaan. Hyvä sinänsä että kanava sallii kaikenlaista. Siinä kun ´Tulta munille´ - ohjelmassa oikeastaan kaikki muut kuin ohjelman tekijät ovat väärässä, niin Mantun ohjelmassa puhuttiin älykkäästi pohdiskellen miehistä ja tasa-arvotyöstä yleensä.

Tällä lauseella minut varmaan leimataan antifeministiksii, mutta ei se mitään. Itse olen kyllä kuvannut itseäni todellisen tasa-arvon puolustajaksi, miesten ja naisten. Tai sitten toisinpäin.

Kovin vaikeaa todellisesta tasa-arvosta puhuminen tuntuu olevan, sillä keskustelu on kovin asenteellista. Oikeastaan se on ymmärrettävää, sillä tasa-arvolain ensimmäinen pykäläkin painottaa erityisesti naisten asemaa.

”Tämän lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä.”

Viime aikoina yksipuolinen naisten asemasta puhuminen – miehet sivuuttaen – näyttää muuttuneen. Nyt miestenkin ongelmista on ryhdytty tekemään radio- ja televisio-ohjelmia sekä kirjoja.

Todellinen tasa-arvo on kuitenkin paljon laajempi asia kuin pelkkä mies- ja naiskysymys. Yksinkertaistaminen on kuitenkin helppoa ja populistista, mutta sananvapauttahan sekin on.

Etujärjestöjen ja yhdistysten luvatussa maassa Suomessa ilmeisesti tarvitaan omat etujärjestönsä niin miehille kuin naisillekin ennen kuin oma ääni saadaan julkisuudessa kuulumaan. Syntyykö siitä rakentavaa keskustelua vai vahvistaako se vain vanhoja asenteita, on jo toinen asia.

Ainakin radio- ja tv-toimittajille se on hyvä asia. Pannaanpa kahden vastakkaisen etujärjestön edustajat studioon, niin sanallinen miekkailu alkaa aivan itsestään.

Gladiaattorit marssivat areenalle ja yleisö taputtaa.

P.S.

Naisasialiitto Unioni järjesti Helsingissä tiistaina 24.3.2009 mielenkiintoisen esitelmätilaisuuden, jonka teemana oli testamentti, peritövero ja lesken oikeudet.

Näin vuosien kertyessä aihe on alkanut kiinnostaa yhä enemmän, mutta mutta..."luento on vain naisille" ilmoituksessa luki.

Toimittajahan tarkisti asian ja soitti Unioniin.

- Tarkoittaako tämä sitä, että jos vaimon kanssa tulisimme tilaisuuteen, niin minä en pääsisi sisälle?

- Kyllä tämä luentosarja on tarkoitettu vain naisille.

- No, sitten emme tule kumpikaan.

Näin vaimo oli pyytänyt sanomaan, jos molemmat eivät pääsisi luennolle.

Maksamme tasa-arvon nimissä kuitenkin nurkumatta veromme, joista jokunen ropo menee Naisasialiitto Unioninkin työn tukemiseen.

 

 

 

 

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto