Metsän uudet innovaatiot

Kun valmistelin YLE Radio Suomen Metsäradiossa alkavaa uutta sarjaani "Metsän uudet innovaatiot" ( 23.2. 2009 klo 19.06), hämmästyin kuinka paljon innovaatioita on ja kuinka vähän niistä yleisesti tiedetään.

On tullut kuva kuin metsäteollisuus kohta loppuisi kokonaan puuta puskevasta Suomesta. Tehtaita suljetaan ja kilometritehtaille passitetaan tuhansia ihmisiä.

Metsäalan uudet innovaatiot ovat koko metsäteollisuudessa vasta pieniä puroja. Ehkä siksi niistä ei ole haluttu paljon puhuakaan. Miksikähän ei? Tulevaisuuteenhan pitäisi katsoa, ei loistavaan menneisyyteen.

Tosiasia kuitenkin on, että uusia, entistä hienostuneempia ja ympäristöystävällisiä tuotteita Suomen metsäteollisuuden on kehitettävä pärjätäkseen tulevaisuudessa.

Hämmästyin myös kuinka hajallaan metsäalan tutkimus Suomessa on. Kokonaiskuvan ja nykyisten tuloksien saamiseksi oli koottava kuin lattiallae hajonnutta palapeliä.Siitä se kuva kuitenkin alkoi maallikolle muodostua.

Vaikka Metsäteollisuus r.y. kertookin tammikuun tiedotteessaan, että metsäteollisuuden tutkimusohjelmat ovat hyvässä vauhdissa, niin se jätetään kertomatta kuinka vähän liikevaihtoon suhteutettuna metsäteollisuus käyttää tutkimukseen.

Parisen vuotta sitten Suomen suurimmat metsäyhtiöt, Stora Enso, UPM ja Metsäliitto, käyttivät vain puolisen prosenttia liikevaihdostaan tutkimukseen.

Koko Suomen metsäklusterin yhteenlaskettu tutkimuspanos tosin kuulostaa suurelta, 400 - 500 miljoonaa euroa vuonna 2008. Tiedot ovat metsäteollisuuden julkistamia omia arvioita.

Kun haastattelin innovaatioyritys Metsäklusteri OY:n (tutkimuksia koordinoiva organisaatio) tutkimusjohtaja Lars Gäddaa, niin hän myönsi hieman kierrellen ja kaarrellen, että metsäteollisuuden on nyt tosissaan ryhdistäydyttävä tutkimustoiminnassaan.

Toisin sanottuna takavuosina meni niin hyvin, että vähän nukuttiin. Ehkä tämä lama sitten herättää.

Tutkimustoiminnan tehostamiseksi perustettiin jo maaliskuussa 2007 Metsäklusteri OY koordinoimaan koko metsäalaan liittyvää tutkimusta.

Nyt on meneillään Metsäteollisuuden yhteisen tutkimuskeskuksen KCL:n toimintojen valtaosan siirto VTT:lle (Valtion teknillinen tutkimuslaitos).

Isojen metsäteollisuusyritysten ohella "pikkuveljet", puuala, on käynnistämässä omaa innovaatioyritystään, Suomen Puututkimus OY:tä.

Tutkimukseen on nyt herätty, mutta vaikea väliaikakin olisi elettävä.

- Vuoteen 2030 mennessä tavoitteemme on kaksinkertaistaa Suomen metsäklusterin tuotteiden ja palvelujen arvo nykyisestä. Puolet arvosta tulisi uusista tuotteista, tutkimusjohtaja Lars Gädda visioi.

Ympäristöystävällisydellä on tässä kehityksessä keskeinen sija.

 

 

 

 

 

 

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto