Ma 17.08.2009 @ 23:49Iikka Vehkalahti

Aika on lahjomaton

Erehdyin lauantaina katsomaan televisiota. Syynä Woodstock-dokumenttielokuva. Ja jälleen kerran mietin, että aika on lahjomaton mittari.


Teemahan sen esitti, kolmetuntisen dokumenttielokuvan Woodstockista, joka jäi historiaan. Viidensadantuhannen ihmisen ikimuistettava,  ja kaoottinen konsertti, jonka katsotaan olleen luomassa myös Vietnamin vataista liikettä ja merkinneen hippikauden loppua.

Dokumenttia ( osittain jälleen kerran) katsellessani mietin, miten kaikki oli siinä osunut kohdalleen. Että paikalla oli riittävästi kameroita, ehkä parhaat mahdolliset leikkaajat ja miten lopputulos on kestänyt aikaa. Toteutukseltaan se hakkaa monet tämän ajan cinema verite´dokkarit.

Ehdottomasti aika on edelleen yksin keskeinen dokumenttielokuvan arvon mittareista. Dokumenttielokuvan keskisiä tehtäviä on talentaa merkittäviä tapahtumia tulevaisuutta varten.
Tai tavallista, muuten huomaamattomaksi jäävää elämää.

Juttelimme Jouko Aaltosen kanssa myöhemmin siitä,miten vähän aikoinaan on maalattu tavallisten ihmisten elämää, kun Jeesuksen, ruhtinaiden ja rikkaiden muotokuvia ovat Euroopan museot ja kirkot pullollaan. Aikoinaan siinä ei nähty mitään ihmeellistä.

Mikä on tänä päivänä se, mitä emme huomaa mediasta kaivata ja jonka puuttumista ihmettelemme kolmenkymmenen vuoden kuluttua ? Tai toisin kysyen: kuinka moni tänään tehdyistä dokumentista kestää uusinnan kolmenkymmenen vuoden kuluttua?
 

Asiasanat: 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu