Ma 24.11.2008 @ 01:58admin

Mitä IDFAssa pitchataan ? Iikka Vehkalahti 23.11.08

 
Millaisia dokumentteja maailmassa tuotetaan. Hyvä ikkuna on katsoa IDFAn - maailman suurimmandokumenttitapahtuman -rahoitusfoorumia, jossa esitellään valittuja tuotantoja yli 20 maasta.
 
 
Yli 200 esitetystä hankkeesta IDFAn Foorumiin on valittu Suomesta vain yksi, Paul-Anders Simman Frozen Dreams, joka on Dokumenttiprojektin tuotantoa..
 
Mitä muuta ? Kun aakkosjärjestyksessä lähtee liikkeelle, niin: Rodrigo Vazques ohjaa dokumentin ”Angels Of Rio” korruptiosta, rikoksista ja sukupolvenvaihdoksesta Brasiliassa.
 
Sen jälkeen on monia,joita Ylen paikalla oleva porukka aikoo katsastaa tai joissa Yle on jo mukana.
 
Teema ( Outi Saarikoski) on mukana pienellä ennakko-ostolla hankkeessa, joka kertoo David Baileyn, kuuluisan valokuvaajan, ”toisesta puolesta”.
 
Sari Volanen on puolestaan mukana Thomas Stenderupin tuottamassa dokumenttielokuvassa ”The Believers”, joka kertoo argentiinalaisista jalkapallohulluista, joille jalkapallo on Jumala.
 
Teeman Ritva Leino on kiinnostunut dokumentista, jonka päähenkilönä on legendaarisen Dynastia-televisiosarjan päätähti Joan Collins.
 
Erkki Astala on mukana Ykkösdokumenttia ajatellen tanskalaistuotannossa Euroopan neuvostosta ja sen ensimmäisen presidentin valintaprosessista. Tuotanto on varmasti hitti: aihe on juuri televisiolle sopiva ja ohjaaja on hyvinammattitaitoinen.
 
Jenny Westergård FST:sta on sisällyttänyt tehtävälistalleen Tsekkiläisen unelman ohjaajan Filip Remundan uuden dokumenttielokuvan ”Czech Peace”, joka on ”sotaa edeltävä komedia” USAn suunnitelmista sijoittaa ohjustukikohta pieneen tsekkikylään.
 
Ritva Leino Teemasta on kiinnostunut myös Tokyo Modern sarjaan tulevan palkitun kiinalaisohjaajan Weijun Chenin elokuvasta Sunrise,Sunset. Dokumentti kertoo muotihulluista nuorista Japanissa. ( Samaan sarjaan kuuluu myös Dokumenttiprojektiin tuleva Pirjo Honkasalon uusi hienon, hieno ITO-elokuva, josta tässä blogissa ensi viikolla).
 
Ritvan kiinnostuksen kohteisiin kuuluu myös ruotsalaisohjaaja Görn Olssonin The Black Power Mixtape, joka kertoo vanhaan ruotsalaiseen arkistomateriaaliin perustuen Black Power liikkeestä USAssa.
 
Erkki Astala tekee paljon töitä ja tapaa Foorumin osanottajista monia. Kiinnostuksen kohteina ovat mm. ”hullusta shakkinerosta” Bobby Fischerista kertova dokumentti ja Tom Robertsin uusi Assamin villeistä elefanteista kertova dokumentti. Eki on mukana ennakko-ostolla mielenkiintoisessa Istanbulissa kuvatussa dokumenttielokuvassa, joka tapahtuu pääosin liikenteen ruuhka-aikana.
 
Sari Volanen on jo ennakko-ostanut mm. Jihlavassa pitchatun kolmesta serbialaisesgta poikamiehestä kertovan Srdjan Sarenackin elokuvan.
 
Outi Saarikoski on jo ennakko-ostanut Forumissa pitchattavan ruotsalaistuotannon ” The Only One Who Didn´t Know”, joka kertoo Detroitissa elävästä muusikko-säveltäjästä, joka ei tiennyt olevansa kuuluisuus Etelä-Afrikassa.

Ja Jennyn kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat myös Bram Crolsin uusin tuotanto ” Flaxmen”, jonka keskiössä on perhe Ranskassa. sekä Donetsk Story. Tässä Jacob Preussin elokuvassa pääosissa voat ukrainalaiset kaivostyöläiset.
 
Miten sitten on mahdollista, että Yle on joko mukana tai kiinnostunut niin monesta vasta Amsterdamissa pitchattavasta projektista ? Koska useimmat tuotannot on jo esitelty muissa, pienemmissä tapahtumissa tai kahdenkeskisissä tapaamisissa. IDFAan kun pyritään valitsemaan
vuoden kerma, myös pitchattavaksi.
  
Ja miksi lähteä jo etukäteen mukaan ennakko-ostolla? Siihen on monta syytä ( joista olen kertonut aiemmin tässä blogissa).Kun rahasta puhutaan, niin annan yksinkertaisimman. Ennakko-ostamalla saa usein tulevan hitin halvemmalla ja Areena-oikeuksista ei tarvitse käydä erikseen vääntöä.
 
Ai niin, mitä tulee Dokumenttiprojektiin ?
 
Enpä tiedä. Viime keväänä olin ITVS:n paneelissa myöntämässä taloudellista tukea indonesialaisellel tuotannolle nimeltä ” Jalanan”. Sen pääosissa on kolme katumuusikkoa ja kuvattu materiaali oli provokatiivista, hullua, raakaa ja hyvin uudenlaisen Indonesian näyttävää.
 
Jo vuosia olen seurannut Pieter van Huystee tuotantoa, joka kertoo arkistomateriaaliin perustuen Zeppelin ilmalaivan matkasta Euroopasta USA:han lamavuonna 1929 ja tapahtumien keskiönä on rakkaustarina.
 
Kolmantena kandinaattina on vanhan tutun, Durakovan ohjaajan Nino Kirdtzatzen uusin elokuva Georgiasta. Yhdessä Erkki Astalan kanssa katsomme, päätyykö elokuva Ylelle ja jos , niin mihin ohjelmapaikalle.

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu