Ma 27.04.2009 @ 18:23Iikka Vehkalahti

Muistista ja muistitta.

Kiti Luostarisen dokumenttielokuva Sanokaa minulle, mitä näitte ( muistinkohan nimen oikein) on yksi merkittävimmistä suomalaisista dokumenttielokuvista, vaikka sitä aikoinaan ( taisi olla 15 vuotta sitten arvosteltiin teknisestä heikkoudesta.

Mutta elokuvan perustarina: kolme (oliko heitä kolme) naista kertoo äidistään. Jokainen kertoo erilaisesta äidistä, hyvin erilaisesta, kunnes elokuvassa paljastuu, että kertojat ovat sisaruksia, heillä on sama äiti.

Viime syksynä pyysin lähes 40 ihmistä nimeämään muistista viisi kotimaista hienoa dokumenttielokuvaa, jotka he muistavat, jotka tulevat välittömästi mieleen. Tulos ei ollut välttämättä imarteleva suomalaiselle dokumenttielokuvalle, sen verran vaikeaa jopa alalla olevalle oli lonkalta heittää vajaata puolta tusinaa hienoa dokkaria.

Oliko niin, että haastateltavien muistiin eivät olleetkaan jääneet ne parhaat elokuvat, vaan jotkut muut, joita ei kuitenkaan perustellusti voinut kutsua hienoiksi? Vai oliko mieleen jäänyt mitään? ( Useimmiten mainitut elokuvat olivat muuten Melanch olian 3 huonetta jaPölynimurikauppiaat.)

Ensi kesänä Dokumenttiprojekti esittää mahdollisesti sarjan Dokumenttiprojektin hittejä, elokuvia jotka ovat keränneet uusintoineen siinä miljoonan verran katsojia (niitä on yllättävän monta: muistista mm. Eloonjääneet, Miina Äkkijyrkkä , Poliisi etsii murhaajaa, Kansalainen Jussila, Tissit ja Tango jne…).

Tai sitten sarja on valikoima merkittävistä, jäljen jättäneistä dokumenttielokuvista. Niistä, jotka ovat herättäneet paljon reaktioita tai keskustelua ( kuten Kasvoista kasvoihin) tai sitten sarjan henkilöiden ympärille rakennettuja dokumenttielokuvia ( kuten Kalervo Palsa tai Tom of Finland).

Eloonjääneet, ohjaus Kai Nordberg

Mitkä ovat muistiin jääneet dokumenttielokuvat viimeisten 10-20 vuoden ajalta? Viestejä voi lähettää myös suoraan: iikka.vehkalahti@yle.fi
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu