La 01.01.2011 @ 22:00Iikka Vehkalahti

Uuden vuoden lupauksia

Vuoden vaihtuessa on velvollisuutemme katsoa,miten se on mennyt. Kaikessa mielessä ei hyvin.

 

Yleisradion organisaatiouudistus – vaikka oli monelle kivulias- on ollut vuoden positiivisia tapahtumia. Perusajatus oman koneiston laittamisesta niin hyvään kuntoon kuin mahdollista myös oikea.

Mutta sisällöllisesti televisio: kyllä, kyllä: tarjoaa paljon enemmän ohjelmia kuin koskaan aikaisemmin ja joukossa paljon hyvää. Mutta edelleen television luonne on liukunut kohti kulutusyhteiskunnan ajantäyttöä. Yhä kauempana siintää – jossain lähes näkymättömissä – ajatus televisiosta osana sivistysyhteiskunnan rakentamista.

Ei, ei – en missään tapauksessa halua televisiota, joka pyrkii olemaan kansanvalistaja tai oikean tiedon ja totuuden lähde. Minä rakastan romanttisia komedioita, thrillereitä, konsertteja, lastenohjelmia, dokumentteja, ajankohtaisohjelmia, uutisia, urheilua.

Oikeastaan pidän lähes kaikista televisiolajeista. JOS ne ovat hyviä.

Ja kysymys on sanasta JOS. Olen joutunut joulukuun aikana hyvin useassa pöytäseurassa vastaamaan kysymykseen: miksi ns. prime time aikaan televisiosta ei tule ajattelevalle nuorelle, keski-ikäiselle, vanhukselle katsottavaa laadukasta ohjelmaa ? Miksi rima on niin matalalla? Eikö osata, vai onko kyse rahan puutteesta ? Vai pitääkö joku töhnäisestä tuotannosta?
Ja mMiksi televisiosta tulee jumalattoman paljon väkivaltaista ohjelmaa. Miksi myös Yle on mukana tässä väkivallan tarjoamisessa?

Miksi ohjelmisto on lähes kokonaan amerikkalaista tai muutaman länsi-eurooppalaisen maan tuottamaa?  Minkä kuvan televisio antaa maailmasta ? Onko Teemankin pakko yrittää kalastella katsojia?

Miksi Dokumenttiprojektinkin elokuvat ovat niin miesvoittoisia ? Miksi edes Dokumenttiprojekti ei pyri tietoisesti antamaan naisten ja muun maailman tekemiä elokuvia?

Uudenvuoden lupaukseni. Yritän tietoisesti parantaa tapani ja turvautua entistä enemmän naisnäkökulmaan maailman, yhteiskunnan ja ihmisen katselussa.

Ja yritän parhaani, jotta kolmasulottuvuus.fi tulisi olmaan menestys.

ja yritän piiskata itseäni ja tekijöitä siihen, että jokainen kotimainen Dokumenttiprojektin elokuva olisi tehty loppuun asti ( jota ei suinkaan ole aina tapahtunut menneinä vuosina), vaikka sitten tarvittaisiin kuinka monta leikkauskierrosta.
 

2 kommenttia

Tuo maantieteellisesti yksipuolinen tarjonta on totta. Aloimme esim. kerran pohtia Japanissa pyörineiden kanssa, mitä japanilaisia Tv-sarjoja Suomen Tv on esittänyt. Kaksi löysimme: NHKn Silkkitien ja joskus 80-luvulla esitettiin historiallinen draamasarja Takeda Shingen. Siinäpä ne. Kaikki muu esitetty japanilainen ohjelmisto on sitten animeta, Muumia myöten.

Aivan niin Ganjin Girl.
Tule paikalle 29.3 klo 14 Yleisradio Iso Paja auditorio
tästä asiasta paljon lisää. Iikka Vehkalahti

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu