Ma 26.10.2009 @ 08:00Iikka Vehkalahti

Vähemmän on enemmän

Tuskin koskaan dokumentielokuvan tekijöille jo pitkään taottu mantra ”less is more” on todellisempi ja tärkeämpi kuin näinä aikoina. Ilmastonmuutos tulee pakottamaan meidät hyväksymään ajattelun omassa elämässämme. Toivottavasti näin tapahtuisi myös televisio-ohjelmien määrälle.

Dilemma on aito. Sinänsä minulla ei ole mitään usempia televisio-ohjelmia tai elokuvia tai kirjoja tai äänilevyjä vastaan. Jos joku haluaa maksaa yli 10 euroa nähdäkseen Famen elokuvateatterissa, niin mikä minä olen sanomaan, että ei.

Tai jos minusta suurin osa televisio-ohjelmista on ikävysyttäviä,typeriä ja huonosti tehtyjä. Sehän on vain minun mielipiteeni.

Mutta toisaalta, kun ilmastonmuutos saa meidät ajattelemaan toisin omista kulutustottumuksistamme: on kivaa matkustaa kotimaassa junalla lentämisen siajsta; munakoisopaistos on oikeasti paremman makuista kuin kaupan pakattu karjalanpaisti, kesämökki voittaa lomailupaikkana useimmat ulkomailla vietettävät kaupunkilomat jne.. jne...

 

Less is more

 

Miksi sama ajattelu ei pätisi myös kirjoihin, televisio-ohjelmiin ja elokuviin. Massatuotannolla tehdyt hötöt ovat höttöä, jotka vain täyttävät mielemma ja aivomme,jotka olisivat onnellisempia vähemmästä ja syvemmästä.

Dokumenttielokuvien tuottajana on jo vuosien ajan päätynyt uudestaan ja uudestaan toteamaan  ”less is more”. Pääsääntöisesti: mitä vähemmästä tekee elokuvaa, sitä parempi siitä yleensä tulee.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu