Ma 18.04.2011 @ 15:41Iikka Vehkalahti

PERUSSUOMALAISET JIHADISTIT,TOINEN SUOMI JA KOLMAS MAAILMA

Uskomme, että on olemassa toinen Suomi kuin se, jonka vallassa ja harhjassa me elämme. Suomi, joka on erilainen ja ajatteleva– mutta usein myös syrjässä oleva, toisenlainen, ei-arvostettu. Vieraantunut tai vieraannutettu. Tämä toinen maa löytyy etäältä metropolin mediasta, vallan huoneista ,osinkojen jakopisteistä. Se voi olla myös metropolissa, mutta arvoiltaan se on vallitsevien arvojen sivussa.


Jotenkin näin se se meni.

Ei, ei Perussuomalaisten vaalijulistus, vaan AVEK:n ja Dokumenttiprojektin Toinen Suomi projektin perustamisasiakirja. Toisessa Suomessa tuotettiin monia dokumentteja, joiden joukossa myös Kone 17,joka kertoi Vokkaan paperitehtaan sulkemisesta.

Ja niinhän se oli, että Voikkaan varapääluottamusmies oli niitä ensimmäisiä, joka liittyi perussuomalaisiin, kun kukaan muu ei heitä kuunnellut.

Kolmas ulottuvuus kertoo siitä maailman väestöstä, jota usein kuvaillaan köyhäksi, jopa lukutaidottomaksi, äärimmäisyyksiä sisällään pitäväksi, uhaksi meidän kulttuurillemme, väkivaltaiseksi, erilaiseksi. Siellä pesii aikapommi: suuri määrä turhautuneita, huonosti koulutettuja nuoria miehiä.

Kyllä, kummallisen hyvin määritelmät osuvat myös median luomaan perussuomalaisten äänestäjäprofiiliin.

Mutta perussuomalaisten keskuudesta ei välttämättä löydy yhtä laajaa ja rikasta kirjoa taiteilijoita, ajattelijoita, gandhilaisia, filosofeja, kansalaisaktivisteja, suvaitsevaisuuden puolustajia, demokratian rakentajia, toisten puolesta itsenä uhraavia,mitäl öytyy ns. kolmannen maailman maista.

Rinnastus perussuomalaisten ja kolmannen maailman välillä ontuu, mutta toisaalta: ajatellen maailman eliittiä, metropolien kunkkuja, monikansallisten yhtiöiden osinkojen jakajia ja meitä elitistisiä median edustajia versus vallasta syrjässä olevia ( olleita), vieraantuneita ja vieraannutettuja- ajateltavaa itse kullekin.

Suomessa voidaan sentää äänestää, globaalissa politiikassa ja maailmantaloudessa aseiksi jäävät....

ps.1 katso Kolmas ulottuvuus.

Ps. ostin vastoin uuden vuoden lupaustani iltapäivälehden lukeakseni keitä perussuomalaise kansanedustajat oikein ovat. Ja kas: aika iso ryhmä jihadisteja näkyy siellä olevan. Moni heistä ei ole huonosti koulutettu eikä köyhä - ja muutenkin tulee mieleen muutamat ääri-islamilaiset kaverit, joita olen Lähi-idässä asuessani siellä tavannut. tavannut.
 

9 kommenttia

Mutta iloinen asia on, että politiikka kiinnostaa taas - ainakin hetken aikaa. Sekin tiedetään jo nyt, että seuraavatkaan vaalit eivät ole värittömät. Muidenkin puolueiden haalistuneet värit alkavat saada uutta pigmettiä pintaan...

Se on aina hupaisaa näissä "suvaitsevaisten älykköjen" kirjoituksissa, että he ovat aidosti huolissaan demokratiasta. Kun suuri osa kanssaihmisistä ajattelee eri arvomaailmasta käsin kuin he itse, he kokevat olonsa uhatuksi ja pyrkivät lausunnoillaan alentamaan toisinajattelijoita. Vehkalahden lista hyvästä ihmisestä on: taiteilija, ajattelija, gandilainen, filosofi, kansalaisaktivisti, suvaitsevaisuuden puolustaja, demokratian rakentaja, toisten puolesta itsensä uhraava. Nämä ilmeisesti kuvaavat Vehkalahtea itseään. Perussuomalaiset ovat jihadisteja. Mutta juuri Vehkalahti itse osoittautuu perussuomalaisa luokitellessaan ahdasmieliseksi, suvaitsemattomaksi, demokratian vastustajaksi, herjaajaksi (jihadistit!), sivistymättömäksi ja ylimieliseksi.
Vehkalahti luokittelee Perussuomalaiset Iltapäivälehtien perusteella, eikä tunne kuin yhden paperityöläisen. Kannattaisi jalkautua kansan pariin ja yllättyä kuinka paljon meitä taiteilijoita, demokratian rakentajia, heikomman puolella olevia, perinteisiä turvallisia yhteiskuntarakenteita puolustavia, omat heikkoutensa tunnustavia, tavallisia rehellisyyttä arvostavia ihmisiä perussuomalaisista löytyykään.

Moi. Kommenttina anonyymin ymmärrettävään reaktioon. Jihadisteilla tarkoitan perussuomalaisten eduskuntaryhmän niitä henkilöitä, jotka ovat avoimesti suhtautuneet johonkin ihmisryhmään kielteisesti heidän kotimaansa tai uskontonsa takia. Tietämättömyyttä voi olla, etä jihadisteihin olen laskenut myös Menifeston allekirjoittajat sekä Sisu-porukan jäsenet.
Oman tietämättömyysarvion mukaan perussuomalaisista noin joka neljäs kuuluu tällaiseen ryhmään, jonka lausunnot ja jopa tapa esiintyä tuo mieleeni eräät hamaslaiset (asuessani Egybtissä).

Itse blogin tavoitteena oli ironisesti verrata sitä miten me puhumme Euroopan ja USA:n ulkopuolisesta maailmasta ja sieltä tulevista ihmisistä - ja kuinka sattuukaan samat määritelmät istuvat myös iihen kuvaan, jota me mediassa olemme luoneet perussuomalaisista.

Mutta anteeksi, jos olen väärässä aika vähän olen nähnty perussuomalaisissa sellaista uhrautuvaisuutta, suvaitsevaisuutta, anteeksiantoa ja pyytettömyyttä, jota olen kokenut esim. Intiassa ( jossa gandhilainen liike on kyllä heikentynyt vuosi vuodelta...) ja anteeksi, että koen ns. taiteilijaporukan olevan jossain muualla kuin juuri perussuomalaisissa.Samaan aikaan koen,että tämä taiteilijaporukka erityisesti pääkaupunkiseudulla on eriytynyt aika paljon omaan kulttuurighettoonsa - jota vaalituloskin edustaa -. Helena Yli-Kyynyn kirja Toisesta Suomesta ehkä kertoo jotain siitä asenteesta, jolla olemme ainakin yrittäneet pitää yhteyttä siihen väestönosaan, josta monet dokumentaristit ovat kotoisin. Ei ihan savupiiputtomast, mutta melkein, kodista lähtöisin oleva Iikka Vehkalahti

Anteeksi että luulin jihadistin tarkoittavan henkilöä, joka on valmis tappamaan vääräuskoisia. Nöyrin anteeksipyyntö.

http://ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/jihaad

Anonyymi anteeksipyyntösi hyväksytään. Varmaan sinulta vain unohtui jihdaistin määritlemä, jonkamukaan hän on "yhteisönsä arvostettu jäsen - usein nuori mies , joka on valmis taistelemaan oman yhteisönsä puolensa".
Olosuhteissa, joissa taistelu vaatii vihollisen surmaamista, , jihdastiti on valmis ja haluka ssiihen. En tosiaankaan koe, että Suomessa ollaan ainakaan siinä tilanteessa, että minkään uskontokunnan tai poliittiseen aatteen jihdaistit olisivat siihen valmistautumassa.Iikka Vehkalahti

Ahaa, sotaveteraanit olivat siis aikansa jihadisteja. Kiitos selvennyksestä!

Vau, keskustelun taso vain nousee.

Nousee mikä nousee, mutta jihadisti-nimitys suomalaisesta kansanedustajasta on taattua Halla-Aho tyyliä ja se jos mikä provosoi.

Minua taas kiusaa se, kuinka jihdaistia pidetään kaikista pahimpana haukkumanimenä mitä voi löytyä.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu