To 28.01.2010 @ 22:57Aija Salovaara

Docpointissa

Docpointin avajaispäivänä Free Cinema-keskustelutilaisuudessa pohdittiin syitä suomalaisen elokuvan kurjuuteen. Järjestäjät (joukko Taikin opiskelijoita) esittelivät ehdotuksia rakentamansa ns. paskapyörän välityksellä. Pyörän osiot koostuivat mm. tämäntyyppisistä vaihtoehdoista:

- laiskat tekijät - katkerat kriitikot
- huono koulutus
- rahanahneet levittäjät
- tyhmät rahoittajat
- tyhmä yleisö

Varsinainen kokouskutsu sisälsi seuraavan pamfletin: 

"Hävettää olla suomalainen. Elokuvia tehdään imaginääriselle suurelle kotimaiselle yleisölle ja jälki on sen mukaista. Vikaa etsitään vuoron perään katkerista kriitikoista, jotka pilaavat kotimaisten elokuvien mahdollisuudet, rahoittajista, jotka yrittävät pelata varman päälle ja samalla tappavat luovan prosessin, tuottajista, jotka eivät luota tekijöihin. Kaikki odottavat niin uutta Kaurismäkeä kuin Jeesuksen toista tulemista. Nyt loppui paskanjauhanta! Vanhojen asenteiden itseään toteuttava profetia ei johda ulos sisäsiittoisen katkeruuden suosta! Elokuvia on tehtävä ihmisille, ei "suomalaisille".

Hyvistä lähtökohdista ja näppärästä rekvisiittasta huolimatta tilaisuus jäi melkoisen latteaksi. Pientä värinää syntyi ainoastaan tuottaja Markus Selinin ja Säätiön Kaisu Iston välille. Selin julisti, että säätiö tekee tuottajista laiskoja jakamalla 800 000 euron avustuksia vasemmalle ja oikealle. Näin tuottajien ei tarvitse vaivautua panostamaan elokuvan sisältöön ja laatuun riittävästi vakuuttaakseen useita rahoittajia, koska ses:n ja televisiokanavan sopimukset saatuaan tarvittava rahoitus on jo kasassa. Kaisu Isto ei tietenkään ollut samaa mieltä.
Yksi katkerasti väärinymmärretty taiteilija julisti, että kotimainen elokuva on liian tuottajakeskeistä, tuottaja hyppii ohjaajan nenille. Markus Selin ja ohjaaja Dome Karukoski tyrmäsivät väitteen.
Seminaari käytiin loppuun ruotsalaistyylisellä hys-hysillä. Siitä huolimatta on ehdottoman hienoa ja tärkeää, että tälläisiä tilaisuuksia järjestetään, että kyseenalaistetaan olemassaoleva, pohditaan mahdollisuuksia ja tarpeita muutokseen. Jos kukaan paikalla olleista ei tullutkaan hullua hurskaammaksi, keskustelua jatkanee kukin tahollaan ja jokunen uusi siemen saattaa alkaa itää.

 Tänään taas Encountersissa viisi suomalaista pitkää dokumenttielokuvaa esiteltiin kansainvälisille rahoittajille ja levittäjille (Claire Aguilar (ITVS) Yhdysvalloista, Peter Jäger (Autlook Filmsales) Itävallasta, Esther van Messel (First Hand Films) Sveitsistä,Greg Sanderson (BBC) Iso-Britanniasta ja Anne-Laure Negrin (ARTE) Ranskasta).

Tuottajat ja ohjaajat esiintyivät edukseen ja ovat kaikki kovan luokan ammattilaisia. Mutta ne aiheet. Aamupäivän aikana nähtiin esittelyt itsemurhasta, muukalaisvihaajanaapurustosta, rovaniemeläisistä huumenuorista ja lasten huostaanotosta kertovista elokuvista. Ainoa esittely, joka ei sopinut ihan samaan kategoriaan, oli Mika Koskisen Red Forest Hotel (elokuvaa kuvataan Kiinassa). Kyllä nousisi Suomibrändin rakentajilla tukka pystyyn!

Tätäkö se sitten on, tämä meidän Suomi? Jos oikein hakemalla hakisi, löytyisiköhän täältä susirajalta jotakin positiivista, onnellista ja jopa kevyttä (ei ole mielestäni välttämättä synonyymi pinnalliselle) kerrottavaa? 


 

1 kommentti

"Elokuvia on tehtävä ihmisille, ei "suomalaisille"."

ihan samaa mieltä - ja mieluiten kevyellä kalustolla ja ajankohtaista .

ei kaikkien tarvi tehdä Linnaa uusiks ..

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu