To 08.10.2009 @ 10:00Pekka Silvennoinen

Viscult Joensuussa


Vuoden 2000 syksyllä tulin Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan elokuvasihteeriksi; palasin takaisin synnyinkaupunkiini. Tehtäväni oli edelleen kehittää elokuvakulttuuria alueella. Muiden töiden ohessa aloin tomerasti suunnitella antropologisen, etnografisen ja dokumenttielokuvan festivaalia tänne. Sellaista ei ollut koko maassa ja jo maantieteellisten mielikuvien perusteella Joensuu oli sopiva sellaiseen. Olin toiminut NAFA:ssa (Nordic Anthropological Film Association) aiemmin ja järjestimme NAFA:n festivaalin Helsingissä, Orionissa, 1997.

Viscult on toiminut vuodesta 2001 saakka sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti. Esitykset ovat nähtävissä elokuvateatterikeskus Tapiossa ja samanaikaisesti elokuvat ja keskustelut ovat nähtävissä internetissä suorina lähetyksinä. Tämän teknologisen ihmeen on mahdollistanut Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelma ja sen aikaansaavat opettajat. Kiitos heille!


Ohjenuorina tai festivaalin periaatteina ovat kulttuurien erilaisuuden/ samanlaisuuden esille tuominen ja sitä kautta tiedon lisääminen ja ennakkoluulojen vähentäminen. Siis toisista toisille. Samoin kaikki elokuvaohjaajat kutsutaan paikanpäälle esittelemään elokuvansa ja Viscultissa ei ole palkintoja.
 

Olemme onnistuneet kohtuullisesti ja antropologisen ja miksei dokumenttielokuvankin piireissä olemme saaneet tunnustusta eri puolilta maailmaa. Saamme joka vuosi noin 200 elokuvaa valittavaksemme, vaikka Viscultilla on tarkkaan rajattu vuosittainen teema. Iloksemme suomalaisten dokumenttielokuvan tekijöiden määrä on viime vuosian ollut kasvussa. Esimerkiksi tänä vuonna 21 elokuvasta 3 on suomalaisia.

 

Viscult festivaali on kansainvälinen antropologisen, etnografisen ja dokumenttielokuvan festivaali, joka on kutsunut alan ammattilaisia ja opiskelijoita ympäri maailmaa esittämään elokuviaan ja luennoimaan Joensuuhun. Festivaali on perustajajäsenenä yhteiseurooppalaisessa CAFFE (Co-operating Anthropological Film Festivals in Europe) – yhteisössä, http://www.anthropological-filmfestivals.eu/ . Se perustettiin maaliskuussa 2006 Pariisissa. Siihen kuuluu tällä hetkellä 13 eurooppalaista festivaalia.

Visuaalisen kulttuurin festivaali oli ensimmäinen eurooppalainen (mahdollisesti maailman) elokuvafestivaali, jonka elokuvat ja luennot lähetettiin reaaliaikaisesti internetissä. Tilastot ovat osoittaneet, että festivaalia todella seurataan ympäri maailmaa.

Festivaali on joka vuosi valinnut ohjelmistoonsa myös valmistuvien opiskelijoiden töitä niistä eurooppalaisista yliopistoista, joissa visuaalinen antropologia on oppiaineena (mm. Manchester, Tromssa, London University; Goldsmiths College).

Toivottavasti tämä lyhyt Viscult –esittely saada teidät, arvon lukijat, kiinnostumaan tapahtumasta ja seuraamaan sitä joko paikan päällä Joensuussa tai Internetin välityksellä www.viscult.net sivujen kautta.

Terveisin Pekka Silvennoinen
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu