To 04.12.2008 @ 12:52admin

Miksi niin myöhään. Iikka Vehkalahti 4.12.08

 
Kuinkahan monta kertaa olen joutunut vastaamaan kysymykseen, miksi Dokumenttiprojekti tulee niin myöhään illalla. Viimeksi eilen viisi kertaa. Vastaus on yksinkertainen.
 
 
Olen luennoinut pari päivää Helsingin Arabianrannassa. Molempina päivinä olen saanut kuulla kuorokysymyksen: ”miten Melancholian 3 huonetta voidaan lähettää keskiyöllä.” Tämän lisäksi Elokuvasäätiön Miia Haavisto lähettää pitkän viestin, joka kertoo mm.Tanskassa DR:n avaamasta
Dokumenttielokuvapaikasta Dokumania klo 20.30 alkaen. Ja tämän lisäksi..
 
Miksi Dokumenttiprojekti tulee niin myöhään  Yksinkertainen vastaus on tietysti: koska YLEssä ja TV 2:ssa on näin päätetty. Dokumenttiprojektin tuottajana minä sijoittaisin elokuvani alkamaan ideaaliaikaan klo 21.00.
 
Miksi ei sitä aikaisemmin? Koska dokumenttielokuvien luonne ei aivan sovellu koko perheen katseluaikaan esim. klo 19.00. Olisi vaikea kuvitella, että se olisi ideaalinen dokumenteille kuten Mielen tila tai Melancholia ( tämän viikon dokumenttiprojektit).
 
No, miksi ei klo 21? Siihen on kaksi syytä, jotka ymmärrän. Ensinnäkin Dokumenttiprojektin dokumenttielokuvat eivät ole välttämättä suuren katsojakunnan hittejä ( vaikka potentiaalisesti sellaisia on kyllä joukossa) eli niillä ei kerätä prime time ajan suuria joukkoja. Ja jos siihen pyrittäisiin, se vaikuttaisi myös ohjelmistovalintaan ( ei olisi yhtä montaa Kossakovskya, Darwins Nightmarea kuin nyt).
 
Toisaalta uskoisin kyllä, että Dokumenttiprojekti klo 21 ohjelmapaikalla pärjäisi silti kohtuullisen hyvin vaativallakin ohjelmistovalinnalla.
 
Niinpä tuleekin lisäsyitä. Yksi niistä on dokumenttielokuvien kesto, joka vaihtelee 48 minuutista kahteen tuntiin (, koska kyse on yksittäisistä ainutlaatuisuuteen pyrkivistä teoksista).
 
Ja TV 2:lla on uutiset klo 21.55. Ja yhden keskeisen uutislähetyksen siirteleminen muuttuvakestoisen dokumenttielokuvan tieltä on melko itsemurhamaista touhua ohjelmistosuunnittelijalle.
 
Ja edelleen: suurena kysymyksenä on myös että YLEn strategian ja profiloinnin laatijat ovat sopineet, että TV 2 on ennen kaikkea koko perheen kanava urheilulle, lapsille, tapahtumille ja lifestylelle. Dokumenttiprojekti ei oikein edusta tätä profiilia, mutta on TV 2.lle tärkeä arvostuksen ja kanavakuvan takia. Dokumenttiprojekti on ollut ja on TV 2:n yksi keskeisistä
laadun lippulaivoista.
 
Niinpä Dokumenttiprojektin peruspaikka on ollut ja on tiistaisin klo 22.05, joka on oikeastaan dokumenttielokuvalle erittäin hyvä ohjelmapaikka. Mutta: noin joka kolmas tiistai paikalla ei olekaan dokumenttielokuvaa, vaan urheilua. TV 2 toteuttaa velvollisuuttaan urheilukanavalla.
 
Niinpä tätä pirstoutumista on paikattu keskiviikon myöhäisillan esityspaikalla, jossa esitetään uusintoja vaikkapa ladattavaksi kovalevylle. Eli tästä kaikesta johtuen Melancholian 3 huonetta esitettiin puolenyön aikaan eilen illalla: kolmantena uusintana.
 
MUTTA: ensi vuoden alusta TV 2 pyrkiessään vahvistamaan Dokumenttiprohjektin asemaa on päätynyt uudenlaiseen strategiaan.
 
Eli joka keskiviikko (noin 22.55) on Dokumenttiprojekti.
Ja lähes poikkeuksetta sama elokuva esitetään sunnuntai-iltapäivänä.
Ja poikkeuksetta jokainen elokuva on nähtävissä 7 vuorokauden ajan Areenassa.
Eli kolme mahdollisuutta katsoa sen viikon dokumenttielokuva. 
 
Ehkä tällä strategialla ei tarvitse enää jatkuvasti vastata kysymykseen, miksi Dokumenttiprojekti tulee niin myöhään.

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu