Su 07.06.2009 @ 11:18Iikka Vehkalahti

Suomi keskiössä Istanbulissa

Riippumatta siitä, miten suomalaisille kuskeille on käynyt pikkupoikakisoissa, ovat suomalaiset olleet keskiössä Istanbulin Documentarist- festivaalilla. Eli festivaalin ohjelmiston kansainvälisistä elokuvista lähes joka toinen on suomalainen tai elokuva, jonka toteuttamista Suomi ( YLE) on ennakko-ostolla tukenut.

No, ohjelmistovalinnalle löytyy selityksensä. Documentaristin johto vieraili Docpointissa ja Istanbulin ohjelmistoa on tehty osin yhteistyössä Dokumenttiprojektin kanssa. Niinpä Istanbulissa on näytetty mm. Melancholian 3 huonetta, Kenen joukossa seisot, Katastrofin aineksia, Matka, Kansakunnan olohuone, Säädyllinen tehdas, Naisenkaari ja kansainvälisistä ennakko-ostoista mm. Darwins Nightmare, Stranded, South, Tailor Made Dreams ja Carmen Meets Borat(FST:n ennakko-osto).

Ja on ehdottoman mielenkiintoista nähdä suomalainen dokumenttielokuva aivan toisessa kulttuuriympäristössä. Ja kaiken lisäksi sellaisessa, jossa dokumenttielokuva on vielä vieras lintu ( tarkoittaa käytännössä, että kansainväliset elokuvien yleisömäärä liikkuu kymmenissä, kun taas Turkin kertomatonta poliittista historiaa käsittelevä Prison 5 keräsi täpötäyden , lähes 400 ihmisen salin).

Turkki koki 1980-luvulal sotilasvallankaappauksen ja maan vasemmisto murskattiin. ”Vasemmiston murskaaminen loi tyhjiön , josta islamilaisuus on kasvanut. Näin on tapahtunut muuallakin. Islamilaisuudesta tuli muutosta haluavan köyhälistön toiveiden kohde.”

Tätä taustaa vasten Jouko Aaltosen Kenen joukoissa seisot elokuva saakin aivan uuden merkityksen.Kukaan Istanbulissa ei tiedä taistolaisista mitään, vaan he katsovat vanhentuneita ihmisiä jotka laulavat nuoruutensa idealistisia ja vallankumouksellisia lauluja. Eikä kysymys ole kaipuusta Neuvostoliiton perään
vaan siihen, että epätasa-arvoisuudesta kärsivässä maassa olisi joku muukin vaihtoehto kuin fundamentaalinen islam tai läntisen kapitalismin (joka tuki sotilasvallankaappaustakin) perässä juokseminen.

Nyt edessä on viiden tunnin luento 80:lle ilmoittautuneelle elokuvantekijöille. Suurin osa nuoria. Mielenkiintoista.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu