Ke 21.10.2009 @ 14:00Iikka Vehkalahti

Suomalaisdokumentteja maailmalla

Syksyn kansainvälisillä dokumenttielokuvafestivaaleilla ei näy kovin monia suomalaisia tuotantoja. Leibzigissa kilpailusarjassa on kaksi suomalaista ja IDFAn pääsarjassa yksi.

Leibzigin dokumenttielokuvafestivaalin yksi painopisteista tänä syksynä on Pohjoismaissa.Mutta se ei ole ollut syynä siihen, että festivaalin johtaja Claas Danielsen on valinnut kaksi suomalaista perinteisen kovatasoiseen kilpailusarjaan.

Leibzigin profiili perustuu nimitäin edelleen elokuvallisiin ( ja itäeurooppalaiselle ekspressiivisyydelle sukulaissuhteessa oleviin, joskus hitaisiin ja raskaisiinkin) kriteereihin. Eli mukana kilpailusarjassa ovat myös mm. Dokumenttiprojektin osatuottama ja lokakuussa esitettävä Alexander Gutmanin vaativa August 17 ( kts. Tuen juttu Dokblogista) ja puolalaisen mestarin Pavel Lodzinskin uusin elokuva.

Vahvat suomalaiselokuvat ovat Pirjo Honkasalon ITO ja Jukka Kärkkäisen Kansakunnan olohuone, joka on mukana myös Sheffieldissä eurooppalaisen dokumenttielokuvan sarjassa.

Dokumenttielokuvafestivaaleista suurimmassa ( noin 130 000 myytyä lippua ) IDFAssa pääkilpailusarjassa eli pitkien dokumenttielokuvien sarjassa mukana on yksi kiitetty suomalainen, Mika Ronkaisen Freetime Machos.
Se kilpailee mm. avajaiselokuvana esitettävän puolalaisen näyttävästi toteutetun, mutta ylipateettisen ja ylipitkän Darius Jabolenskin War Gamesin kanssa.Tässä pääsarjassa kilpailevat myös hollantilainen Farewell, islantilainen Dreamland ja israelilaiset Jaffa sekä Blood Relations.

ParaDocs sarjassa kilpailee Maarti Suomi-Väisäsen Up and About Again.

Dokumenttiprojektin ennakko-ostoista mukana on mm. Eric Pauserin The Face Of Enemy Silver Wolf-sarjassa. Satojen amerikkalaistuotantojen jälkeen on lähes käänteentekevää katsoa ja kuulla, miten vietnamilaiset kokivat sodan, jotka he eivät kutsu Vietnamin sodaksi vaan Amerikan sodaksi.

Suomalaisotetta on mukana myös Deepa Bhatian suurelta osin talkoohengellä
toteuttamassa dokumentissa Nero´s Guests, josa allekirjoittanut on toiminut yhtenä kameramiehistäkin.

IDFAn rahoitusfoorumiin, joka kerää paikalle maailman kaikki päärhoittajat, on Suomesta hyväksytty kaksi projektia: Pekka Lehdon Epäilyksen varjossa – Alpo Rusin tarina sekä Kimberley Finnin Matti Nykänen.


 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu