Ma 08.09.2008 @ 10:06admin

Murha ja sairausI II. Iikka Vehkalahti 07.09.08

Tai onhan meillä poliittisia dokumentaristeja. Heikki Huttu-Hiltusen elokuvahanke suomalaisesta metsäteollisuuudesta on kehittynyt vuodessa huimasti.
 
Vuosi sitten hän reagoi Kemijärven sellutehtaan sulkemiseen matkustaen heti kotikonnuilleen pohjoiseen, kuvaten ja haastatellen kemijärveläisiä. Materiaali muistutti A-studion kuvaamia.
 
Elokuvan nimi oli silloin ” En ymmärrä”, dokumentti siitä miten Heikki Huttu-Hiltunen ei ymmärtänyt , miksi voittoa tuottava tehdas suljetaan.
 
Nyt vuosi myöhemmin, monenko käsikirjoitusluonnoksen ja keskustelun jälkeen,elokuvan keskiössä on paljon suurempi kysymys. Mitä on tapahtunut hyvinvointiyhteiskuntaa, tasa-arvoisuutta, rehellisyyttä, demokratiaa ja toisen kunnioittamista arvostavalle Suomelle? Onko rahauskovaisuuden syöpä tuhoamassa suomalaisen demokratian ja ihmisyyden meissä jokaisessa ?
 
Dokumentti, joka lähtien liikkeelle Kemijärvestä etenee taaksepäin tekijän lapsuuden aikaan ja laajenee käsittelemään mitä Suomelle ja katsoen mitä me suomalaiset edustamme maailmassa.
 
Kyllä: suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, päiväkodit, terveydehuolto,kansalaisyhteisksunta rakennettiin hyvin paljon metsäteollisuduen ”vihreän kullan” varaan. Ja metsäteollisuus raiskasi metsiä ja sellutehtaat saastuttivat vesiä: Suomen rakentamiseksi.
 
Mutta miksi nyt suljetaan kannattavia tehtaita ? Tasa-arvon edistämiseksi, hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi, vanhusten hoidon järjestämiseksi ? Ei, vaan voiton maksimoimiseksi. Ja tämä näkyy Kemijärveä selvemmin Brasiliassa.
 
Ja vielä kauemmas Huttu-Hiltusen ajattelu etenee. Kysymys ei ole vain ”pahasta” metsäteollisuudesta, vaan meistä kaikista, jokaisesta meistä. Ihmisen ahneudelle, pedolle, on annettu tilaa kasvaa ja tulokset ovat nähtävissä kaikkialla, mediassa, politiikassa, kasvatuksessa,
perheissä.
 
Ja monia muita kaikista olennaisimpia kysymyksiä pyrkii Huttu-Hiltunen essee-elokuvahankkeessaan käsittelemään. Edessä on vielä matkaa ennen kuin elokuva on tuotantovalmis ja rahoitus kasassa, mutta ehdottomasti: juuri tällaisia elokuvia Suomi tarvitsee tänään.
.

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu