Ma 04.04.2011 @ 13:52Iikka Vehkalahti

Illalla istumisen jalo taito

Suomalaiselle illallinen merkitsee yleensä syömistä, ranskalaiselle päivän tärkeintä tapahtumaa, jossa oikeasti ihmiset arvioidaan ja sopimukset sanattomastikin solmitaan.Liiottelua, osittain. Mutta kyllä illalliset ovat kansainvälisten dokkaritapahtumienkin keskeistä antia – ja työtehtävää. Eilen illalla englantilaisten ja kanadalaisten kanssa: ja keskustelu liikkui BBC3:ssa.

Cannesin kaltaisessa suurtapahtumassa päivä on täynnä tapaamisia, tauotta. Tällöin huonosti valittu illallisseura voi olla puuduttava kärsimys.

Joskus taas virkistävä, uusia ajatuksia tarjoava. Niinkuin eilen illalla. Perusporukka tuttua kuten mm. BBC:n oman dokumenttituotannon pomona ollut, nykyisin aikamoista tulosa ja tiliä tekevän Renegades:n johtaja Alan Hayling. Mutta mukana myös uusi tuttavuus nuoirlle suunnatun BBC 3:n suosituimman ohjelman tuottaja ja toteuttaja, kaveri jonka ideavirta oli pysähtymätön.

Johtuen herännestä mielenkiinnostani nuoriin katsojiin ( vert edelliset dokblogit) keskustelua käytiin paljon BBC 3:n ohjelmapolitiikasta ja nuorista katsojisa. ( BBC 3 saavuttaa parhaimmillaan 3-5 kertaa enemmän katsojia kuin kulttuurisuuntautunut BBC4 ( jossa on mm. Storyville dokumenttipaikka ja kerää monesti enemmän katsojia kuin BBC 2.

Yritetäänpä yhteenvetää illan ”opetukset”. Ajatellen YLEssä TV 2:n suunautumista enemmän nuorisoon ja mahdollista uudenkaltaista dokumenttipaikkaa kanavalla. Ja oikeastaan illan viesti oli optimistinen.

Miksi.Koska kaikkien – siis monen ihmisen ja monen hittiohjelman tekijän mukaan – nuorisoa koskettaa erityisesti oikeudenmukaisuus ja romanttisuus. No tästähän voi olla tuloksena ihan ällöä, jos sanoja ei oteta aitoina ja todellisena siinä –monesti hyvin erilaisessa rajussa ja villissäkin – ympäristössä, missä nuoriso elää ja etsii itseään.

Nuorisoa ei pidä aliarvoida ja kuvitella, että bilettämisessä ja tuulettamisessa ei olisi myös suurempaa sisältöä,esimerkiksi kysymys oikeduenmukaisuudesta vain löytyy erilaisessa muodossa ja elämäntavassa, mitä keski-ikän ylittäneillä.

Samaan aikaan ei ole olemassa yhtä ryhmää nuorisoa, uudet sukupolvet elävät selkeästi ”in the diversity that is very different compared to their parents.”

Ohjelmista haista heti, jos ne on tehty holhoavalla tai opettavalla ”nuoriso-ohjelma” asenteella. Jutut on tehtävä samalta silmien tasolta. Vetäjien, päähenkilöiden on kuuluttava katsojakunnan ikäryhmään. Aiheiden on osuttava siihen, mikä nuoria ihmisiä koskettaa: se voi olla vanhemmuus tai epäoikeduenmukaisuus.

BBC3:n hittejä on ollut mm. ohjelmasarja, jossa naimisiin menevän nuoren pariskunnan miehelle on anenttu 12 000 puntaa, jotta hän järjestäisi häät: naisen tietämättä. Miesromantiikkaa, joka on purrut käsittämättömän hyvin. Tai kolme nuorta bisnesmiestä työsktnelemässä kolme viikkoa pakistanilaisessa mattotehtaassa. Tai jos tehdään nuorten dokaamisesta, niin ohjelma vetäjä vetää kantoja kattoon myös...

Keskeinen kysymys dokkaeissa: emotionaalisuus ja tarina. Mutta: jos aihe on kiinnostava dokkari voi olla myös temaattinen. Nopea ? Yksinkertaista ajattelua, tuli BBC kavereilta välittömästi. Jos juttu on emotionaalisesti koskettava se voi olla kuinka hidas tahansa. Rehellisyys, tasa-arvoisuus, uteliaisuus, yllätyksellisyys, erilaisuus ; tällaisilla asenteilla tehdään menestyksekkäitä juttuja. Ja laadulla, uusilal ideoilla.

Millaisia uusia ideoita.
Esim. hyvin valittuna ennen dokumentin esittämistä neljä eri maailmankuvan omaavaa, sanavalmista tyyppiä antaa numeroarvostelun tulvalle dokumentille ja perustelee lyhyesti miksi.Netissä voi lukea laajemmat perustelut ja äänestää mielipidettä, jonka kokee omakseen. Äänestäminen maksaa euron. Vouittaja saa sijoittaa potin haluamaansa tarkoitukseen: oljkoons e jalkapalloseuran juniorit tai sudanin lapsiorvot.

Ja jällen kerran. Tarinateltta, ehdottomasti fantastinen idea, jota pitäisi kehittää. Tehdä siitä nuorten katsojien ja kertojien oma paikka, rakentaa web-sivusto, joka johtaa tarinoiden aiheiden taaks. Järjestää säännöllisesti paras tarina kilpailu; voittajatarinata tai sen kertojasta tehdään dokumentti televisioon.

Jne...

John ja kumppanit menevät Tanskaan kertomaan BBC 3:n ohjelmista. Voipi olla, että syksyllä Suomessa, ehkä Tohlopissa, jos säät suosivat.
 

4 kommenttia

Kilpailuja? Äänestyksiä? Dokumenttien Idols? Doku-sarjoja?

Anonyymi kirjoitti:

Kilpailuja? Äänestyksiä? Dokumenttien Idols? Doku-sarjoja?

Hyvi v*ttu!

Niinpä. Siltä haisee, mutta ravistelua tarvitaan, jotta selaliset elffat kuin Sound Of Insects ja Viktor Kossakovskyn tai Honkasalon Pirjon ja Lehmuskallion Markun saavat tilaa televisiossa. Tai ettei yleisö koostu 65 + kuten helpsoti Ykkösdokkarilla ja Dprojektilla käy monen jutun kanssa. Ongelma on, että dokkari kuin dokkari ohitetaan ilman polemiikkia. Reindeerspottingin ympärillä kesksuteltiin, mutta ei suomen huumepolitiikasta tai päähenkilön kohtalosta vaan.....Kolmas ulottuvuus on saanut erinomaisen vastaanoton suhtelelisen pienen yleisösektorin keskuduessa, niin oli myös ajateltu. Kanavilta sarja, jota Dokiumenttiprojekti pyöritti TV 2:ssa ja Kolmannessa ulottuvuudessa vuosia, joutui pois, koska: ei löytynyt katsojia.Iikka Vehkalahti

Kuinka paljon Ylessä, kuinka paljon Dokumenttiprojektissa tanssitaan katsojalukujen mukaan?

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu