Ke 13.10.2010 @ 15:00Iikka Vehkalahti

Kuolema keskikoolle, Greenhouse II

Kello on kuusi sunnuntaiaamulla Munchenin lentokentällä ja belgialainen ETMAn vetäjäPaul Pauwels ennustaa synkkää tulevaisuutta dokumenteille. Rahamäärät ovat laskeneet kaikkialla muutamaa poikkeusmaata lukuunottamatta ja erityisesti keskikokoisten tuotantoyhtiöiden tulevaisuus ei ole ruusuinen.

Pauwelsin työhön kuuluu matkustaa ympäri Eurooppaa ja pyörittäessään tulevaisuuden mediabisnes -koulutusta hän kerää tietoja eri maista ja analysoi tulevaisuutta.

Hän kertoo Hollannin tilanteesta ja Yleisradion leikkaukset tuntuvat hyvin pieniltä, kun kyse on todella dramaattisista muutoksista. Saksassa kaksikin tunnnettua dokumenttituotantoyhtiötä tulee tekemään konkurssin seuraavan kuukauden aikana.BBC on kulkenut jo aikaa laadullista alamäkeä, Ranskan tilanne
on aivan toinen kuin ns. kultaisina vuosina.

Eniten tulevat kärsimään 4-6 henkilön tuotantoyhtiöt, jotka tekevät vain dokumentteja. Tulevaisuus on yhtiöiden, jotka pystyvät tekemään myös muuta toimintaa: yrityselokuvia, uutta media, mainoksia jne..
ja toisaalta perinteisillä dokumentaristeilla. Yhden ihmisen tuotantoyksiköillä, jotka ovat luonteeltaan eivät bisnestä vaan taiteellista toimintaa, sanoman levittämistä jne... Pontimena on joku muu kuin raha, ennustaa Pauwles.

Voi olla, että lyhytuninen yö vaikutta, mutta Pauwlesin näkymät saavat Suomen tilanteen tuntumaan aika hienolta. Harvassa maassa dokumentit menestyvät elokuvateatterissa kuten Suomessa. Harvassa maassa Elokuvasäätiön rahat dokumenteille ovat lisääntyneet. Ja harvassa maassa tv-yhtiö ja yleisö arvostaa niin paljon dokumenttielokuvaa kuin Suomessa.


 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu