Ke 25.08.2010 @ 12:56Iikka Vehkalahti

Pori on luova pussinperä

Pori on pussinperä ja ehkä juuri siksi siellä tehdään paljon sellaista, joka on omansa laatuista. Osa tästä tekemisestä murtautuu julkisuuteen, osa jää tunnistamatta. Toisinajattelu on joka tapauksessa paikallinen voimavara kuten tämäniltainen Mies ja Videokaamera osoittaa.


Mm. Pori Jazz, Jorma Uotinen, Tero Saarinen ja Mari Rantasila. Tai Porin Teatterinuoret, Rakastajat, Annankatu 6, Con´takti, Porin taidemuseo, Leikkiteatteri.

Meikäläiseen asuessani Porissa vaikutti varmasti eniten Annankatu 6, jossa järjestettiin mm. Pääsiäisen Pilkkapäivät, joista syntyi pieni skandaali. Järjestäjiä syytetttiin mm. Suomen lipun häpäisemisestä. Allekirjoittanut ja Kirjailijaliiton tuleva puheenjohtaja Kari Levola kirjoitti yhdellä virkkeellä kolmisivuisen vastineen, joka päätyi jopa kaupunginvaltuuston pöytäkirjoihin ja johti kaikkien syytetoimien unohtamiseen. Axel-seura perustettiin upseerikerholla ja se naulasi toisinajattelun teesinsä kaupungintalon oveen ja järjesti myös myöhemmin Piorin Jazzin hautajaiset jne.. jne...

Annankatu 6:n nurkista syntyi myös Dingo ja siellä pyöri myös Yön porukkaa. Jne.. j ne..

Toisinajattelun edustajia ovat nykypolvessa mm. renesassiaikaan verrattu Mika Rättö ja Circle-yhtye. Petri Hagner, legendaarisessa Lodzin elokuvakoulussa opiskellut elokvuantekijä, puolestaan haasti hengenheimolaisineen Toinen Suomi-projektissa vahvasti mm. John Websterin elokuvakäsitystä.

Hagner on Musafilmin ( jota perustamassa olin aikoinani) tuottamana toteuttanut pienellä budjetilla dokumentin Esko Lönnbergistä, joka Ruotsista palauttuaan etsii omaa luvouuttaan tekemällä underground-elokuvaa Circlestä ja Mika Rätöstä.

Dokumentti, joka edustaa Suomessa jo aika harvinaista lajityyppiä, palkittiin Tampereen Elokuvajuhlilla kunniamaininnalla ( erityisesti Berlinare-jäsenen siitä pidettyä) ja esitetään tänä iltana Dokumenttiprojektissa.

Taitavasti toteutettu elokuva ei onnistu täydellisesti  kunnianhimoisessapyrkimyksessään, mutta ehdottomasti siinä on jotain
sitä, mitä konventionaalisessa, yllätyksettömässä, hajuttomassakin elokuvamaailmassa kaipaan. ( Pidin jo edellisestä Hagnerin lyhytdokumentista, joka esitettiin Dokumenttiprojektissa. Se oli hiukan outo tarina
japanilaisen sushipaikan pitäjästä Porissa().

Ja muistan hyvin, kuinka Toinen Suomi projektissa meillä ei rohkeus riittänyt rahoittaa Rätön, Hagnerin ja kumppaneiden ehdotusta Kuukkarista. Tarinaa maakuopissa asuneiden kaupunginosasta. No, syntyihän Isolinnankatu, joka kokonaisuutena ei toimi, mutta jonka parhaat osiot ovat erinomaisia.


 Ps. ja Areenassa näkee seuraavan kuukauden ajan Miehen ja videokameran

1 kommentti

Jotakin hauskaa Porissa on juuri näiden elokuvakuvioiden omalaatuisuuden vuoksi!

Katselin vasta nyt tämän puheenaiheena olevan leffan. Sen yhteydessä tuli mieleen sama mikä monessa muussakin: dokumentoidun musiikki- tai muun taide-esitysten pätkiminen. Tästä on hyvä sanoa nyt, kun tämä ei ollut pahimmasta päästä.

Alun jahkailu - jota riitti myöhemminkin kotitarpeiksi - meinasi kyllä viedä voimat, mutta lopun energisyys oli havaittavissa: hyvä nousu, ja hevahtava musakin ihan nytkitytti, niin kuin näemmä yleisöäkin.

Kiva olisi nähdä kyllä se Kiasmassakin esitetty alkuperäistuote.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu