Pe 29.08.2008 @ 13:53admin

Minne menee kolmas maailma? Iikka Vehkalahti 29.08.08

Jälleen kerran harmittaa, että Yleisradiossa ei ole kiinnostusta jatkaa Kolmas ulottuvuus dokumenttisarjaa. Kolmas ulottuvuus (joka alkoi aikoinaan TV 2.ssa Saman auringon alla sarjana)on ollut kansainvälisestikin harvinaisuus. Siinä on esitetty vain ns.kolmannessa maailmassa kuvattuja inhimillisiä laatudokumentteja, joiden ohjaajat ovat useimmiten myös kolmannesta maailmasta.
Ja taas käsissä on puolisen tusinaa hienoja, valloittavia elokuvia ja kolme todella mielenkiintoista elokuvaprojektia.Mutta ei enää paikkaa minne sijoittaa ne.
Monessa tapauksessa – kun kyse on ollut perulaisesta, etelä-afrikkalaisesta, nepalilaisesta, intialaisesta, etiopialaisesta, brasilialaisesta jne.… elokuvantekijästä Yleisradion rahallisesti vaatimaton ennakko-osto tai osto ylipäätänsä on ollut elintärkeä sekä psykologisesti että rahallisestikin.
Sellaiset palkintoja keränneet elokuvat kuin Red Fridge, Lakshmi and Me, Brides of Desert,Brides of Allah, Steps for the Future sarja (mm. It´s My Life, Wána Wina, Miner´s Tale,Ball- winners in Cannes, Banff, IDFA), Saudado Angola, Bishar Blues etc etc… “would not  been born or would not be so good as they are without the small support of YLE.”
 Ja samaan aikaan suomalaisetovat nähneet elokuvia, jotka ovat kertoneet maailmasta tavalla joka on koskettanut sekä mieltä että sydäntä ja kertoneet miten rikkaasti voidaan elää itsekeskeisen Euroopan ulkopuolellakin.
 Mutta kulttuurikanava Teemalle tällaiset elokuvat eivät ole kulttuuria, joten hitaasti sarja hiipuu pois. Toivotaan että jollain tavalla TV 1 ottaisi edes kesäksi minisarjan näitä elokuvia, joita
Tuotetaan kasvavassa määrin eri puolilla maailmaa ja jotka ovat usein paljon valloittavampia kuin meidän oman maailmamme dekkarit tai reality tv-sarjat.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu