Ke 24.02.2010 @ 11:00Iikka Vehkalahti

ARMADILLO

Mitä oikeasti tapahtui kun suomalaiset valtasivat Petroskoin? Valtasiko sotilaiden mielet voitonhuuma, kostonhimo, tappamisen huume? Onko meitä estetty näkemästä Petrsoskoissa kuvattu filmimateriaali?
Armadillo, dokumenttielokuva tanskalaissotilaista Afganistanissa tulee olemaan yksi merkittävimmistä dokumenteista, mitä Pohjoismaissa on tuotettu.


Miksi me suomalaiset olemme Afganistanissa ? Puolustamassa ihmisoikeuksia, rakentamassa uutta demokraattista yhteiskuntaa, tukemassa maan jälleenrakennusta. Ihan kuten tanskalaisetkin.
Armadillo, elokuva tanskalaispataljoonasta Afganistanissa tulee olemaan mindblowing. Miten se käännetään? Mieltä järisyttävä?

En ole koskaan pitänyt sotaelokuvista, harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Enkä sotakirjoista, harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Eikä Dokumenttiprojekti ole näyttänyt montaakaan elokuvaa Afganistanista tai Irakista. ( Vaikka harmittaa, että James Longleyn Iraq Fragments jäi esittämättä Suomessa)

Armadillo, kun Jan Metz esitteli sen, haisi erilaiselta, toisenlaiselta.

Tanskalaiset ovat kuitenkin kuin suomalaisia, hyvää tarkoittavia ja maailmaa pelastavia. Ei niin tyhmiä, sotahulluja ja toisista kulttuureista piittaamattomia kuin amerikkalaiset.

Näin rough cutin Kööpenhaminassa. Elokuva valmistuu tämä keväänä ehtiäkseen heinäkuussa elokuvateattereihin. Se tulee olemaan tapaus, harvinainen tapaus.


Miksi ? Koska se näyttää kuinka tanskalaissotilaat tappavat haavoittuneita talebaneja ja iloitsevat ja ylpeilevät siitä? Koska sotilaiden joukossa on hiljainen Mats, josta ei koko aikana tiedä mitä hän ajattelee?
Koska tulevaa yhteenottoa pakenevien lasten ja naisten kuvat piirtyvät lähtemättömästi mieleen?Koska sota – ja siitä on kysymys- rivisotilaan tasolla on kömpelöä,kuumaa, rasistista, tylsää, toksikoivaa – ja niin kaukana tavallisesta, normaalIsta elämästä?

Kaikkien näiden takia. Mutta ennen kaikkea koska elokuva moralisoimatta, tuputtamatta, todellisesti vain näyttää mitä Afganistanissa tapahtuu. Mitä rauhanturvaajat, demokratian puolustajat joka päivä tekevät.

Eikä se ole poikien Danielin, Matsin tai Rasmuksen vika. Tanskan hallitushan heidät on sinne lähettänyt, enkä tiedä, mikä puoli minussa samassa tilanteessa ottaisi vallan. Jättäisinkö haavoittuneen talebanin henkiin vai ampusinko 30 luotia hänen ruumiiseensa ? Olisiko minulla malttia olla ylpeilemättä sillä, mitä tein? Pystyisinkö näkemään ihmisen vihollisessa?

Ps.
En tiedä, millainen elokuva tulee loppujen lopuksi olemaan? Leikkausprosessissa on vielä paljon edessä?
Elokuvateattereihin Armadillo tulee Tanskassa heinäkuussa 2010. Suomessa ? Dokumenttiprojektissa ainakin.
 

1 kommentti

Elokuv aon nyt hyväksytty Cannesiin.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu