Ma 15.12.2008 @ 22:49admin

Tulessa se teräskin karkaistaan. Iikka Vehkalahti 16.12.08

Dokumentintekijät joutuvat painiskelemaan liian paljon rahavaikeuksien kanssa. Se on rasittavaa ja usein turmiollista. Muut vaikeudet voivat sen sijaan kääntyä voitoksi elokuvalle.Näin osittain kävi tämäniltaiselle Dokumenttiprojektin dokumentille Unelmana Karjala.
 

Eli ohjaaja K.J Koski ja tuottaja Pertti Veijalainen olivat vain research-kuvausmatkalla Venäjällä kun heidät pidätettiin vakoojiksi epäiltynä ja molemmille langetettiin viisumikielto.
 
Miten sitten toteuttaa dokumentti, joka kertoo suomalaisten menettämästä Karjalasta venäläisten ja siinne muuttaneiden Neuvostoliiton sisäisten siirtolaisten silmin.  Lars van Tier pakotti erilaisella esteillä Jörgen Lethin dokumenttielokuvassa Five obstruction etsimään uusia keinoja tarinan kertomiselle.  Aivan samoin Venäjän viranomaiset pakottivat K.J Kosken etsimään alkuperäisestä suunnitelmasta poikkeavia menetelmiä, kuten esimerkiksi aluksi vieraalta tuntunutta kertojan ääntä tai research haastattelujen käyttämistä.
 
Rahaa ei puoliksi keskeytyneelle projektille paljon irronnut Dokumenttiprojektista eikä AVEK.sgta, mutta sen verran että elokuva voitiin viedä loppuun.
 
Ja miten ollakaan, lopputulosta kannattaa katsoa tänä iltana. Viime vuonna Unelmana Karjala palkittiin parhaana dokumenttina Kettupäivillä.
 
Ja muuten: vaikeuksien kautta voittoon eteni myös Pirjo Honkasalo Melancholian 3 huoneen kanssa ja melkeinpä vielä epätoivoisempi Pirjo oli uuden Tokiossa kuvatun ITO elokuvansa kanssa. Japanissa kun kaikki tuntui olevan mahdotonta ja oikeastaan vasta viimeisen, ylimääräisen kuvausmatkan jälkeen palaset loksahtivat paikalleen – ja loistavasti.
 
 
UNELMA KARJALA
 
Syksyllä 1944 tehdyn välirauhan jälkeen Karjalan kunnaat evakuoitiin suomalaisista ja asutettiin venäläisellä väestöllä. Osa asuttamisesta tehtiin pakkosiirroin, osa evakoista tuli vapaaehtoisesti, sillä uusille asukkaille luvattiin asunnot ja verohelpotuksia. Öisin monet kuitenkin pelkäsivät, että suomalaiset palaavat kostamaan talojensa menetyksen.
Dokumenttielokuva Unelmana Karjala kertoo Karjalan maatalouden ja teollisuuden neuvostoliittolaisen jälleenrakennuksen tarinan ennen kaikkea yksityisen ihmisen näkökulmasta. Miten Karjalan uudet asukkaat kohtasivat ja kokivat suomalaisen ympäristön ja kulttuurin, suomalaisen elämäntavan jäljet? Uudet asukkaat olivat itse evakkoja, jotka tulivat täysin erilaisesta kulttuurista ja elinolosuhteista.
 

1 kommentti

test

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu